ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον ιικό πολλαπλασιασμό σε παιδιά

Κορονοϊός: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον ιικό πολλαπλασιασμό σε παιδιά
INTIME NEWS

Στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού συνεισφέρει το Ερευνητικό Εργαστήριο της Μονάδας Αλλεργιολογίας-Ανοσολογίας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αξιοποιώντας μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη των αναπνευστικών λοιμώξεων και τη μοριακή διάγνωση, προσφέρει τακτικό διαγνωστικό έλεγχο (PCR) σε γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής.

Το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από δωρεά του Κολλεγίου Αλλεργιολογίας Παίδων και αυτοχρηματοδότηση, ξεκίνησε στις Πανεπιστημιακές Κλινικές των Νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Σωτηρία».

Παράλληλα, διερευνώνται τα χαρακτηριστικά της ιοφορίας σε παιδιά και ενηλίκους ασθενείς και η επίδραση του ιικού πολλαπλασιασμού στη βαρύτητα της λοίμωξης. Ο υπεύθυνος της Μονάδας, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος, συντονίζει επίσης διεθνή προσπάθεια για την αξιολόγηση της επίδρασης του COVID-19 στα παιδιά με άσθμα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

Κορονοϊός: Προσοχή! Μέχρι πότε ισχύουν τα έκτακτα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα είναι ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί. Οι αρχικές ενδείξεις έλεγαν ότι τα παιδιά, τα οποία στην πλειονότητά των περιπτώσεων παραμένουν ασυμπτωματικά, ενδέχεται να μεταφέρουν αυξημένο ιικό φορτίο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Μ. Πέμπτης (16/04/2020) διευκρίνισε ότι «μάλλον δεν ισχύει τόσο, όσο φανταζόμαστε και αυτό φαίνεται και από την επίδραση που είχαν αντίστοιχα μέτρα, όπως τα μέτρα που πήραμε τότε με τα σχολεία στην πορεία της επιδημίας, για την οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί 100% εάν ήταν το κλείσιμο των σχολείων αυτό καθ’ εαυτό ή το κλείσιμο άλλων χώρων μαζικών συγκεντρώσεων και συνεστιάσεων. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να πούμε με ακρίβεια το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση αυτής της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δεδομένα που το υποστηρίζουν.

Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δίνει μια άνεση στις περισσότερες χώρες να ανοίγουν την κοινωνία από τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι. Και νομίζω αυτό είναι στις σκέψεις όλων μας, και εμάς που σχεδιάζουμε σαν επιστήμονες το πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια επιστροφή, σε συνεργασία με την Πολιτεία, και ότι αυτή η επιστροφή θα πρέπει να αφορά κατά τεκμήριο ανθρώπους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες.

Και πάλι όμως εδώ να τονίσω ότι όλα εξαρτώνται από την διασπορά του ιού στην κοινότητα, από το πόσο μας πιέζει το σύστημα υγείας μας και φυσικά δεν θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία σαν εστίες μεταφοράς του ιού».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε ανοίγουν τα σχολεία; Η κρίσιμη ημερομηνία και το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις