ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: Πρόληψη και αντιμετώπιση με cranberry και προβιοτικά

Ουρολοίμωξη: Πρόληψη και αντιμετώπιση με cranberry και προβιοτικά
PIXABAY

Μεγάλος αριθμός ατόμων, ανδρών και κυρίως γυναικών, υποφέρουν από ουρολοίμωξη κάθε χρόνο. H ουρολοίμωξη μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οδηγώντας σε υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, μόνιμη βλάβη στα νεφρά, ακόμη και σε απειλητική για τη ζωή σηψαιμία.

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τις περισσότερες φορές, η μόλυνση εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη - είναι η λεγόμενη κυστίτιδα. Στους άνδρες είναι πιο συχνή η προστατίτιδα και η ουρηθρίτιδα. Παρόλο που διαφορετικοί τύποι βακτηριδίων είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, το 75% των περιπτώσεων προκαλούνται από το βακτήριο Εscherichia Coli, το γνωστό Ε coli που βρίσκεται στο έντερο. Άλλα βακτήρια, λιγότερο συχνά, είναι τα proteus, οι ψευτομονάδες, ο στρεπτόκοκκος κ.α.

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ουρολοίμωξη, ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι το φύλο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ουρολοίμωξης από ό, τι οι άνδρες. Πράγματι, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισές γυναίκες εμφανίζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Σωτήρη Ν. Μήτρου (MD, MSc, DFSRH), η λήψη συνδυασμού εκχυλίσματος Cranberry με προβιοτικά και συγκεκριμένα με γαλακτοβάκκιλο Acidophillus υποβοηθά την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και του κόλπου, τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και του κόλπου, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας.

To Cranberry περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, τις προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δρουν αποκολλώντας το μικρόβιο/βακτήριο από τα τοιχώματα των αγγείων της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, το Cranberry περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης. Τα προβιοτικά και συγκεκριμένα ο γαλακτοβάκιλλoς Acidophillus είναι ένα από τα σημαντικότερα «καλά» βακτήρια που έχει ανάγκη ο οργανισμός, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες, δείχνουν ότι γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοβάκιλλο acidophillus έχουν έως και 80% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα Cranberry και προβιοτικά, όπως το Democran με 2.500 δισεκατομμύρια ζωντανά στελέχη γαλακτοβάκιλλου Αcidophillus.

Ο συνδυασμός Cranberry και προβιοτικών είναι χρήσιμος για:

• Άτομα που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ή χρόνιες ουρηθρίτιδες

• Επικουρικά σε παθήσεις της ουροδόχου κύστης και ιδιαίτερα σε άτομα που ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κυστίτιδες

• Γυναίκες επικουρικά στη θεραπεία της κολπίτιδας (βακτηριακής και μυκητιασικής) και στην πρόληψη υποτροπών

• Ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική νόσο (νεφρολιθίαση, διαταραχές της ούρησης, αναπτυξιακές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος)

• Ασθενείς με ακράτεια ούρων, ασθενείς με ουροκαθετήρα

• Άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία για την προστασία της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου και του κόλπου

• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε πιθανές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

• Όσους θέλουν να υποστηρίξουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Παιδεία: Αυτές είναι οι αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr