ΥΓΕΙΑ

Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια: Άμεση προτεραιότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας

Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια: Άμεση προτεραιότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας
INTIME NEWS

Αυξημένες αναμένονται να είναι οι ανάγκες της χώρας μας σε εμβόλια για την περίοδο 2020-2021 σε σχέση με την περσινή, με αιχμή του δόρατος τον αντιγριπικό εμβολιασμό εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μέσα στο 2021, επίσης, ενδέχεται να είναι διαθέσιμο και το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, το οποίο θα πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Μέχρι τότε, όμως, ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι καλά θωρακισμένος απέναντι σε άλλες νόσους, οι οποίες μπορούν να πλήξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τις επόμενες ημέρες οριστικοποιούνται οι παραγγελίες της Ελλάδας, όπως και των υπολοίπων κρατών προς τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια. Όσον αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει δηλώσει ότι κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης που τελειώνει τώρα, εμβολιάστηκε 1.000.000 παραπάνω πληθυσμός στη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι. Ενώ αρχικά είχαν έρθει 2,6 εκατ. δόσεις εμβολίων από 2,1 εκατ. που ήταν πρόπερσι, φτάσαμε τα 3,1 εκατομμύρια δόσεις. Δηλαδή, εμβολιάστηκαν περίπου 1 εκατ. επιπλέον άνθρωποι. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προβλέπονται επιπλέον δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2020-2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), για την περίοδο 2020-2021 θα χρειαστεί 30%-50% επιπρόσθετος όγκος εμβολίων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η συνολική δαπάνη για τον εμβολιασμό την περσινή περίοδο έφτασε περίπου τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο.

Το ζήτημα, όμως, που προκύπτει πιο έντονα φέτος από κάθε άλλη χρονιά λόγω της πανδημίας, είναι αν η Πολιτεία θα καταφέρει να εγγυηθεί την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Η παγκόσμια ζήτηση είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος οι ξένες εταιρείες-παραγωγοί των εμβολίων να μην παράσχουν πολύ αυξημένες ποσότητες στην Ελλάδα, όπου η χρηματοδότηση για τα εμβόλια είναι ενταγμένη στη φαρμακευτική δαπάνη με συνέπεια να επιβαρύνονται με clawback.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Χωρίς όμως, τη δημιουργία ανεξάρτητου κονδυλίου για τη χρηματοδότηση των εμβολιασμών, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική στρατηγική για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ίσως ούτε να εξασφαλιστεί έγκαιρα επάρκεια σε εμβόλια λόγω της παγκόσμιας ζήτησης. Το Ταμείο της κοινωνικής Πρόνοιας μπορεί να καλύψει τη χρηματοδότηση ενός ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση, ακόμα και σε περίοδο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Αντί να εντάσσει το κόστος των εμβολίων στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, όπως κάνουν οι άλλες χώρες και συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ, επιμένει λανθασμένα να συμπεριλαμβάνει τα εμβόλια στη φαρμακευτική δαπάνη, τη στιγμή που αποφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας. Άμεση συνέπεια της επιλογής αυτής είναι να διογκώνεται το clawback της ήδη ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο για το 2019 έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ήταν ακριβώς η απεμπλοκή των εμβολίων από το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη. Τώρα ως κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται κρίση δημόσιας υγείας με επιτυχία μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να ολιγωρεί αλλά πρέπει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις - Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις