ΥΓΕΙΑ

Πέτσας: Προσλαμβάνονται 1.100 άτομα στον ΕΟΔΥ - Ξεκινούν τα διαγνωστικά τεστ

Πέτσας: Προσλαμβάνονται 1.100 άτομα στον ΕΟΔΥ - Ξεκινούν τα διαγνωστικά τεστ
INTIME NEWS

«Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας (04/05) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου δράσης για την πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «στην πορεία αυτή, θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας, αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς. Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και, φυσικά, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με τον γιατρό μας με το πρώτο σύμπτωμα. Σε κάθε περίπτωση κλειδί για την επιτυχία, όπως και στην πρώτη φάση, θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη στις υποδείξεις των ειδικών», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα νοσοκομεία όπως επεσήμανε, ξεκινούν σταδιακά από σήμερα να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Οι κινητές ομάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους:

  • Τη διεξαγωγή διαγνωστικών τέστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις κλειστές δομές όπως, για παράδειγμα, γηροκομεία και φυλακές. Στα διαγνωστικά τέστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τέστ αντισωμάτων.
  • Τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα προσληφθούν, σταδιακά 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, συνεχίζεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα δημιουργείται απόθεμα υλικών. Μαζί με τους αυξημένους κρατικούς πόρους, αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό και οι σημαντικές δωρεές των ιδιωτών.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σε ετοιμότητα, τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο και τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγ. Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε προσωπικό του ΕΣΥ

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Πέτσας

Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η καταβολή «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ίσης με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Σπαραγμός αλλά και φόβοι για βεντέτα - Η κατάθεση-φωτιά του 29χρονου

Σχετικές ειδήσεις