ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» στη Γαλλία που διέσπειρε τον ιό από το Δεκέμβριο

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» στη Γαλλία που διέσπειρε τον ιό από το Δεκέμβριο
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μια αναφορά κρούσματος κορονοϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.

«Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.

Ένα γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.

Ποιος ο «ασθενής μηδέν» στην Γαλλία

Η αποκάλυψη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, προέκυψε μετά την εξέταση δειγμάτων από 24 ασθενείς που υποδέχθηκε το νοσοκομείο Avicenne and Jean Verdier τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και τα δείγματα των οποίων είχαν βρεθεί αρνητικά για γρίπη.

«Από τους 24 είχαμε έναν που ήταν θετικός στον κορονοϊό στις 27 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο γιατρός Yves Cohen στο κανάλι BFM TV.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει επίσημα τα τρία πρώτα κρούσματα κορονοϊού στις 24 Ιανουαρίου. Επρόκειτο για δύο ασθενείς στο Παρίσι και έναν στο Μπορντό. Ο Cohen επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν ο ασθενής της 27ης Δεκεμβρίου ήταν ο «ασθενής μηδέν» της Γαλλίας. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια ήταν η πρώτη περίπτωση, προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο εξάπλωσης του ιού.

Η επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents αναφέρει ότι «ασθενής μηδέν» είναι ένας 42χρονος γεννημένος στην Αλγερία, ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία και είχε επισκεφτεί τελευταία φορά την πατρίδα του τον Αύγουστο του 2019.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

«Ήταν άρρωστος για 15 ημέρες και μόλυνε τα δύο παιδιά του, αλλά όχι τη σύζυγό του, η οποία εργάζεται σε σούπερ μάρκετ. Εξεπλάγη, δεν ήξερε πώς μολύνθηκε. Δεν είχε κάνει ταξίδια. Η μόνη επαφή που είχε ήταν με τη σύζυγό του», δήλωσε ο Cohen αναφερόμενος στον ασθενή, ο οποίος επέζησε.

Η σύζυγός του εργαζόταν στον πάγκο σούσι σε σούπερ μάρκετ, κοντά σε συναδέλφους κινεζικής καταγωγής. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιος από αυτούς είχε ταξιδέψει στην Κίνα, κάτι που πρέπει να ερευνήσουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές, σημείωσε ο Cohen. «Αναρωτιόμαστε αν ήταν ασυμπτωματική. Μπορεί να είναι ο ασθενής μηδέν, αλλά ίσως υπάρχουν και άλλοι, σε άλλες περιοχές», επεσήμανε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βεντέτα στα Ανώγεια - Καλομοίρης: «Τον πυροβόλησα, δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου»