ΥΓΕΙΑ

Έρχονται νέες οδηγίες από τους λοιμωξιολόγους για παραλίες και την χρήση κλιματιστικών

Έρχονται νέες οδηγίες από τους λοιμωξιολόγους για παραλίες και την χρήση κλιματιστικών
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι είχαμε φανταστεί καθώς η ανάγκη για εξειδίκευση αναγκάζει τους λοιμωξιολόγους να προσπαθούν να καθορίσουν το πλαίσιο της χρήσης των κλιματιστικών, της παρουσίας μας στις παραλίες κ.α.

Τα παραπάνω ζητήματα ήταν και αυτά που απασχόλησαν τους ειδικούς στην επιτροπή λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα αναμένεται να δώσουν νέες οδηγίες εντός της εβδομάδας.

Τα κλιματιστικά

Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο, λοιμωξιολόγο κ. Χατζηγεωργίου ο οποίος αντικατέστησε την Κυριακή τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, το βασικότερο είναι τα κλιματιστικά να αποφεύγονται όταν αυτό μπορεί να γίνει και να υπάρχει καλός εξαερισμός των χώρων.

«Τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση.

«Τα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και θα ληφθούν μέτρα για το τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά κλιματιστικά και γι' αυτά υπάρχει σύσταση να μη γίνεται χρήση εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε καλό είναι η χρήση του να γίνεται έχοντας ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Πάντως, εάν σε κάποιο σπίτι δεν έχει σημειωθεί κρούσμα κορωνοϊού, τότε η χρήση του κλιματιστικού θεωρείται πιο ασφαλής για τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Από την άλλη, η πιθανότητα κάποια είδη κλιματιστικών να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης -κυρίως οι μεγάλες κλιματιστικές μονάδες σε νοσοκομεία, δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς επίσης και σε εμπορικά καταστήματα, χώρους εργασίας κ.α. - καθιστούν επιτακτική την εξειδίκευση των μέτρων.

Οι παραλίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων προστασίας στις παραλίες για τος κολυμβητές στην θάλασσα.

«Θα έλεγα ει δυνατόν όλοι μας, να προσπαθήσουμε να μην συγχρωτιζόμαστε και να κρατάμε τις αποστάσεις που έχουμε πει μέχρι τώρα, τα δυο μέτρα δηλαδή, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής (10/05/20).

Τα τεστ

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης πρόσφατα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάχθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Δυο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα που τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε χαρακτηριστικά, ότι τα τεστ στον πληθυσμό θα είναι κυρίως μοριακά, ενώ τα λιγότερο -μέχρι στιγμής- αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς:

«Ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των ειδικών, θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις ομάδες εκείνες στις οποίες θα απαιτηθεί να κάνουμε τεστ. Στο πλαίσιο της φάσης αυτής που έχουμε εισέλθει, στη δεύτερη φάση, είναι απαραίτητο να έχουμε μία επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε επιδημιολογικά την πορεία του κορονοϊού».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξαν τα σχολεία: To newsbomb.gr καταγράφει την πρώτη μέρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου