ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Συνάντηση Κικίλια με τον πρέσβη των ΗΠΑ – Έρχονται τεστ αντισωμάτων

Κορονοϊός: Συνάντηση Κικίλια με τον πρέσβη των ΗΠΑ – Έρχονται τεστ αντισωμάτων

Τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ υποδέχτηκαν στο υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Πέμπτη (14/05/2020).

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ συζητήθηκε η προμήθεια των πρώτων τεστ αντισωμάτων για το νέο κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα τεστ, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τα χρησιμοποιήσουν για επιδημιολογικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι 200.000 τεστ αντισωμάτων της εταιρείας Abbott πρόκειται να λάβει το υπουργείο Υγείας με δωρεά του κ. Προκοπίου.

«Η σημερινή συνάντηση έγινε με αφορμή τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, που έφερε ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα που θα έχει η χώρα μας να χρησιμοποιήσει τεστ αντισωμάτων μιας πολύ μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, της Abbott, στην τεράστια μάχη που δίνουμε κι εμείς όπως και όλος ο κόσμος απέναντι στον κορονοϊό. Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον κ. Κικίλια, «για τον αποτελεσματικό τρόπο που η χώρα χειρίστηκε την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε τη διεθνή της φήμη. Συγχαρητήρια στο ηρωικό υγειονομικό προσωπικό. Οι ΗΠΑ και οι αμερικανικές εταιρείες πάντα σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα» ανέφερε. Ανάρτησε δε και σχετικό μήνυμα στο Twitter.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο των τεστ στον τουρισμό. «Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχονται στην αγορά – πράγμα που συζήτησα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη χθες – και καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, συμφωνούμε στη σημασία αξιόπιστων τεστ, ώστε οι αξιωματούχοι και οι επιστήμονές μας μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις στη βάση αξιόπιστων πληροφοριών για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία αυτή την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.

Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας.

Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία αλλά χρειάστηκε ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου και της Abbott, και η Πρεσβεία με μεγάλη χαρά βοήθησε στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας. Ελπίζουμε αυτή η παράδοση των τεστ να βοηθήσει την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη επόμενη περίοδο της καταπολέμησης του ιού και της επαναφοράς της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας» κατέληξε ο κ. Πάιατ.

Διαβάστε επίσης:

Από τις πλατείες στις πλαζ – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε τις παραλίες και τι θα γίνει με τον τουρισμό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις