ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Έρευνα: Επικίνδυνη η υδροξυχλωροκίνη - Προκαλεί καρδιακά προβλήματα

Κορονοϊός - Έρευνα: Επικίνδυνη η υδροξυχλωροκίνη - Προκαλεί καρδιακά προβλήματα
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Αρνητικά αποτελέσματα δείχνουν να έχουν τα φάρμακα κατά της ελονοσίας στη «μάχη» για τον Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι τα φάρμακα κατά της ελονοσίας - για τα οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ - για τη θεραπεία του Covid-19, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων.

Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, δεν βοηθούν τους ασθενείς με κορονοϊό, είτε λαμβάνονται ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό με κάποιο αντιβιοτικό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους για τη θεραπεία του κορονοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 330.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων όπως εκείνα που είναι κατά της ελονοσίας, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έγκριση του Τραμπ οδήγησε πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν τα φάρμακα, χωρίς επιστημονική απόδειξη ότι θα τους ωφελήσουν.

Η μελέτη εξέτασε τα στοιχεία 15.000 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα κατά της ελονοσίας και ένα από τα δύο αντιβιοτικά, τα οποία κάποιες φορές λαμβάνονται συνδυαστικά. Η θεραπεία με οποιονδήποτε συνδυασμό των τεσσάρων φαρμάκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με όσα παρατηρήθηκαν σε 81.000 ασθενείς, που δεν έλαβαν την συγκεκριμένη αγωγή.

Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου παρατηρήθηκε στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό, όπου το 8% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, όπου το ποσοσστό κυμαίνονταν στο 0,3%. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη θεραπεία κατά του Covid, ούτως ώστε να αναδείξουν τον αντίκτυπο που έχουν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Επιστήμονες μίας άλλης μελέτης, η οποία υποστήριζε τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας με αντιβιοτικά για τον Covid, ζήτησαν την απόσυρσή της. Η έρευνα είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στις 11 Μαΐου και δεν είχε δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Benjamin Davido του Hopital Raymond Poincare, στο Παρίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικώς. Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας έχει αντικατασταθεί καθώς οι επιστήμονές της, σκοπεύουν να το αναθεωρήσουν λόγω «διαμάχης σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη και την φύση της έρευνάς τους».

Μόνο ένα φάρμακο, το remdesivir της Gilead Sciences Inc., έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τους ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με κλινική δοκιμή. Το συγκεκριμένο φάρμακο, μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών από 15 περίπου ημέρες σε 11, με βάση τη μελέτη.

Ο Τραμπ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη σε μία προσπάθεια να προφυλαχθεί από τον κορονοϊό.

Πηγή: bloomberg.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 169 θάνατοι στην Ελλάδα - 21 νέα κρούσματα - 2.873 στο σύνολο

Σχετικές ειδήσεις