ΥΓΕΙΑ

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία
Ο κ. Παπασάββας και ο κ. Κικίλιας
ΕΛΠΙΔΑ

Εφαρμόστηκε σε παιδί 4 ετών - Επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια

Σταθμό για την ιατρική επιστήμη στη χώρα μας και για τα παιδιά με καρκίνο αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης εξατομικευμένης θεραπείας, από το μοναδικό στην Ελλάδα, Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

H θεραπεία, η οποία αφορά στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων, εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών. Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία στη χώρα μας εφαρμόζεται αποκλειστικά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά». Ένα όραμα ζωής που μοιάζει να αρχίζει να πραγματοποιείται.

Τη σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος τόνισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την Τετάρτη (27/05/2020). Ο κ. Κικίλιας θέλησε να συγχαρεί από κοντά τον Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Μανώλη Παπασάββα και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον Παιδίατρο Αιματολόγο-Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, καθώς και να πληροφορηθεί αναλυτικά για την πορεία της υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της προσφορά, ο κ. Κικίλιας θέλησε να ευχαριστήσει την Πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Βαρδινογιάννη. Η συνομιλία τους, λόγω των ειδικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε μέσω skype.

«H "ΕΛΠΙΔΑ" έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων τη συγκλονιστική της στάση δίπλα στα παιδιά μας και στις ελληνικές οικογένειες και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, δίπλα στην αγωνία των γονιών. Και τις πιο πολλές φορές τα παιδιά τα οποία τα περνάνε αυτά τα καταφέρνουν και στέκονται όρθια και δυνατά. Και με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, μαζί με το Νοσοκομείο μας το Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ", αυτή τη νέα κυτταρική θεραπεία, δίνετε ελπίδα σε ακόμα πιο πολλά παιδιά. Αυτή την θεραπεία που είχα την τύχη και την τιμή να μου παρουσιάσουν σήμερα λεπτομερώς εξαιρετικοί επιστήμονες και γιατροί. Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια για την ουσιαστική του στήριξη στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που ήταν για την ίδια ένα «όνειρο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ δεσμεύτηκε πως η «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για άλλες πρωτοπορίες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη τον κ. Κικίλια για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

«Όπως ξέρετε, η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr, έγινε με επιτυχία σε έναν μικρό μας ασθενή. Και αυτό μας γεμίζει συγκίνηση και χαρά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη διαρκή σας συμπαράσταση και την επίσκεψή σας σήμερα στο Νοσοκομείο μας, μια επίσκεψη που έχει έναν βαθύτατο συμβολισμό γιατί δηλώνει έμπρακτα τη μεγάλη σημασία που δίνει η Πολιτεία, κι εσείς προσωπικά, σε αυτό το επίτευγμα, το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της υγείας στη χώρα μας. Για εμάς, για το προσωπικό του Νοσοκομείου, τα στελέχη του Κέντρου, για τα μέλη μας και ειδικά για τα παιδιά και τους γονείς τους, το γεγονός ότι είστε σήμερα εδώ μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και για άλλες πρωτοπορίες. Και για άλλες πρωτιές» σημείωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Μανώλης Παπασάββας έκανε λόγο για μια «ημέρα κομβικής σημασίας για το Νοσοκομείο», ενώ ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κυρία Βαρδινογιάννη είπε και ο παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Δρ. Ευγένιος Γουσέτης: «Είμαι πολύ συγκινημένος και χαρούμενος γιατί χάρη στο έργο της "ΕΛΠΙΔΑΣ", στη βοήθειά σας φτιάχτηκε το Κέντρο και μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε στη χώρα μας οποιαδήποτε προηγμένη θεραπεία γίνεται είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη. Τώρα αυτές οι θεραπείες γίνονται και εδώ στην Μονάδα αυτή που φρόντισε ο Σύλλογος "ΕΛΠΙΔΑ" και εσείς προσωπικά να δημιουργηθεί. Ένα τεράστιο ευχαριστώ που μας δίνετε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με στόχο να μην χρειάζεται κανένα παιδί να φεύγει στο εξωτερικό και με στόχο 4 στα 4 παιδιά μας να γίνονται καλά».

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός διάσημος τραγουδιστής - Τον δολοφόνησαν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις