ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός-Κρούσματα: Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας σήμανε συναγερμός

Κορονοϊός-Κρούσματα: Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας σήμανε συναγερμός
INTIME NEWS

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιοι, για τις νέες εστίες κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται επιδημιολογικά «φορτισμένη», με την προσοχή των Αρχών της χώρας να στρέφεται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Χθες (10/06) σήμανε συναγερμός μετά την διαπίστωση ότι εκπαιδευτικός που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία είναι θετικός στον SARS-CoV-2.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός απανωτών κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία συνδέθηκαν με συνωστισμό σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας για το ραμαζάνι.

Η Βόρεια Ελλάδα όμως έχει και γενικότερα υψηλό «φορτίο», όπως φαίνεται στο χάρτη κατανομής των περιστατικών.

Εκτός της Ξάνθης, η Κοζάνη και η Καστοριά είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην ίδια κλίμακα εντάσσεται και το Άγιο Όρος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και νοτιότερα της χώρας στην ίδια κατηγορία είναι η Λάρισα και η Αργολίδα.

Σημειώνεται ότι τόσο στη Λάρισα όσο και στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί «κλειστές» εστίες επιδημικής έξαρσης. Στη μεν Λάρισα πρόκειται για οικισμό Ρομά, στη δε Αργολίδα για δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στο Κρανίδι.

Οι λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές και οι covid-free

Στην αμέσως μικρότερη κλίμακα κρουσμάτων, δηλαδή λιγότερο επιβαρυμένες αλλά με σημαντικό αριθμό θετικών περιστατικών, είναι οκτώ περιοχές. Πρόκειται για τις Έβρο, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (εκτός του δυτικού τομέα), Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Τρεις περιοχές της χώρας -η Ευρυτανία, τα Γρεβενά και η Φωκίδα- είναι «Covid-free».

«Πλέον είμαστε σε μια φάση που οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση θα την αντιμετωπίσουμε υπερτοπικά ή υπερθεματικά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας: «Παλεύουμε για να μην έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, προετοιμαζόμαστε για να μην έχουμε οποιοδήποτε ζήτημα, όμως σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε τα κριτήριά μας πλέον είναι καθαρά υπερτοπικά ή με βάση θεματικές επιλογές».

Η Ξάνθη

Συναγερμός σήμανε χθες στην Ξάνθη, καθώς εκπαιδευτικός που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 46χρονο καθηγητή Αγγλικών από τον Εχίνο, διδάσκει στα 10ο και 17ο δημοτικά σχολεία Ξάνθης, αλλά και στα 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία Δροσερού.

Το Σαββατοκύριακο φέρεται να ανέβασε πυρετό και να προέκυψε θετικός μετά από τεστ που έκανε. Προχθές δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ μπήκαν σε καραντίνα και 80 συνολικά εκπαιδευτικοί.

Ο καθηγητής βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Επιπλέον, έχουν ιχνηλατηθεί όλες οι επαφές από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, έτσι ώστε να υποβληθούν σε τεστ τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Κλειστό από την αρχή της εβδομάδας είναι και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ηλιόπετρα του Δήμου Τοπείρου, καθώς ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Στον Δήμο Τοπείρου έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους. Χθες καταγράφηκαν έντεκα νέα κρούσματα, αριθμός που «ξέφυγε» λίγο από τα μονοψήφια νούμερα των τελευταίων εβδομάδων (με εξαίρεση τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος). Ωστόσο, και τα έντεκα είναι γνωστά στις υγειονομικές αρχές, έχουν «ταυτότητα», κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ιχνηλατηθούν πιο εύκολα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζουν τη σημασία της «ποιότητας» των περιστατικών και όχι της ποσότητας. Η πηγή τους δηλαδή να μην είναι απροσδιόριστη, να μην είναι «ορφανά», όπως τα ονομάζουν πρόχειρα.

Επιπλέον, χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος εξαιτίας του SARS-Cov-2 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανερχόταν μέχρι και το βράδυ σε 183. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μέχρι και χθες ήταν 12, ενώ προχθές (Τρίτη) ήταν δέκα οι διασωληνωμένοι. Μέχρι και χθες είχαν εξέλθει από τις ΜΕΘ 115 ασθενείς.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρό χαστούκι των ΗΠΑ σε Τουρκία για Αγιά Σοφιά - Σε πανικό οι Τούρκοι