ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ τη Δευτέρα (29/6) - Ελλείψεις διασωστών στα νησιά

Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ τη Δευτέρα (29/6) - Ελλείψεις διασωστών στα νησιά
INTIME NEWS

Σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (29/06/2020), προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων. Την κινητοποίηση καλύπτει και στηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ θα συγκεντρωθούν στις 11:30 στο Πεδίο του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Οι διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ διαμαρτύρονται γιατί, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη βασικά για την εργασία τους αιτήματα, ένα μήνα μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και λίγο πριν έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Για το 2020, δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα στολής, το οποίο καταβάλλεται όλα τα προηγούμενα 12 χρόνια. «Η στολή είναι απαραίτητη για την προσωπική μας ασφάλεια. Μας προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα και βιολογικούς παράγοντες. Αποτελεί το κύριο μέσο ατομικής προστασίας μας. Μας παρέχεται εδώ και 12 χρόνια. Για το 2020 δεν μας έχει καταβληθεί ακόμη» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τις ελλείψεις διασωστών στα νησιά προσπαθούν να τις καλύψουν με μετακινήσεις από την Αττική και άλλα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χορηγηθούν άδειες και ρεπό. «Η ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Αναγκαζόμαστε για ένα ακόμη καλοκαίρι να καλύπτουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των αδειών μας. Εργαζόμαστε ακόμη και στα ρεπό μας, για να υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός ασθενοφόρων στην κίνηση. Αν και έχουν εγκριθεί 900 περίπου θέσεις διασωστών ακόμη δεν έχουν προσληφθεί» προσθέτουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Διεκδικούν, επίσης, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με ειδικό καθεστώς για το προσωπικό του ΕΚΑΒ (25 έτη στα επείγοντα - 58 ετών στη σύνταξη). Ζητούν δημιουργία πανελλαδικού και δημόσιου πτητικού φορέα από το ΕΚΑΒ και καμία παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Τέλος, η θέσπιση κινήτρων για τους διασώστες που εργάζονται στα ασθενοφόρα με την μορφή επιδόματος, για την οποία είχε δεσμευτεί δημόσια ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

«Οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, πιστοποιημένοι και εξειδικευμένοι στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, αντιμετωπίζουμε καθημερινά 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, περιπτώσεις ασθενών που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα αλλά και άμεσα η ζωή τους. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν κυρίως σε προσωπικό και ασθενοφόρα, χωρίς άδειες, και με ελάχιστα ρεπό υπερβάλλαμε "εαυτόν" για να αντεπεξέλθουμε το τελευταίο διάστημα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η αναγνώριση του έργου μας από την κυβέρνηση, τα πολιτικά Κόμματα, τα ΜΜΕ και τους πολίτες είναι καθολική» αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ζητούν την άμεση επίλυση των παραπάνω θεμάτων από την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινητοποιήσεις, από την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020.

Διαβάστε επίσης:

Κρατερός Κατσούλης: Η Κατερίνα Καραβάτου αποκάλυψε τι συμβαίνει με την υγεία του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr