ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά: Μάθε τις διαφορές τους και δες τι χρειάζεσαι

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά: Μάθε τις διαφορές τους και δες τι χρειάζεσαι

Πρέπει να παίρνεις προβιοτικά ή πρεβιοτικά τελικά;

Προβιοτικά και πρεβιοτικά. Όχι δεν υπάρχει κάποιου είδους ορθογραφικό καθώς μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και πρέπει να μάθουμε τη διαφορά τους. Aς τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν λιγάκι στο μυαλό μας.

Όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί, είναι απαραίτητο να έχουμε τόσο πρεβιοτικά, όσο και προβιοτικά για την προώθηση της υγείας του εντέρου.

Η τακτική κατανάλωση πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφίμων όχι μόνο βοηθά στην πέψη, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων που μας αρρωσταίνουν. Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρεις, είναι πως τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά λειτουργούν συμβιωτικά στον εντερικό σωλήνα. Αλλά ποια είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ πρεβιοτικών και προβιοτικών;

- Τα πρεβιοτικά είναι τροφή για προβιοτικά

Είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι είναι τα πρεβιοτικά αν καταλάβεις πρώτα τα προβιοτικά. «Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια που ζουν στα έντερα μας και προάγουν την υγιή πέψη και δίνουν επίσης ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρουν οι ειδικοί. Αν και ο πεπτικός σου σωλήνας παράγει φυσικά προβιοτικά, είναι ωφέλιμο να καταναλώνεις επίσης περισσότερες τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά για να αυξήσεις τα επίπεδα και την ποικιλία των στελεχών των καλών βακτηρίων. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κεφίρ, γιαούρτι και λάχανο τουρσί.

Τα πρεβιοτικά, από την άλλη πλευρά, είναι βασικά τροφή για τα καλά βακτήρια. «Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτα μέρη υδατανθράκων που προέρχονται από τη διατροφή μας», λένε οι ειδικοί. Παρέχουν ένα περιβάλλον όπου τα προβιοτικά, ως υγιή βακτήρια, μπορούν να ευδοκιμήσουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Πώς αυξάνεις τα επίπεδα πρεβιοτικών σου; Το σώμα σου θα τα πάρει από πολλά φρούτα και λαχανικά, ιδίως, μήλα, σπαράγγια, σκόρδο και κρεμμύδια.

Τελικά, εάν ταΐζεις στο σώμα σου τη σωστή ποσότητα προβιοτικών και τα διατηρείς υγιή με τη σωστή ποσότητα πρεβιοτικών, το έντερο σου θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένο.