ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουν για την ωτίτιδα οι γονείς;

Τι πρέπει να γνωρίζουν για την ωτίτιδα οι γονείς;
pixabay.com

Καλοκαιράκι και οι ωτίτιδες παραμονεύουν!

Οι ωτίτιδες είναι πάρα πολύ συχνές το χειμώνα και την άνοιξη, που είναι και «εποχές ιώσεων». Ωτίτιδες όμως στο παιδί δεν συμβαίνουν μόνο τις εποχές των ιώσεων αλλά και το καλοκαίρι. Αν ένα παιδί παραπονεθεί ότι πονάει στο αυτί του, ιδίως ύστερα από μπάνιο σε πισίνα ή στη θάλασσα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του εξωτερικού αυτιού (ακουστικού πόρου) και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σημάδια και συμπτώματα

Σχεδόν πάντοτε οι ωτίτιδες προκαλούν πόνο. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και μιλάει, θα σας πει ότι το αυτί του πονάει. Αν είναι μικρότερο, μπορεί να τραβάει το αυτί του και να κλαίει, ενώ, αν είναι βρέφος, ίσως κλαίει κυρίως κατά τη διάρκεια του γεύματος, επειδή οι θηλαστικές κινήσεις που κάνει και η κατάποση ασκούν επώδυνες πιεστικές επιδράσεις στο μέσο ους. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ο πυρετός, που στις ωτίτιδες μπορεί να κυμαίνεται από 38 έως 40° Κελσίου.

Υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε ότι από το αυτί του παιδιού τρέχει υγρό αναμεμιγμένο με αίμα και πύον. Αυτό σημαίνει ότι το τύμπανο έσπασε και ότι το έκκριμα αυτό ρέει από μια, μικρή τρύπα (διάτρηση). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας και να του αναφέρετε όλα τα συμπτώματα που παρατηρείτε.

Θεραπεία

Αν υποπτευθείτε ότι το παιδί σας έχει ωτίτιδα, καλέσετε τον παιδίατρο σας το συντομότερο δυνατόν. Στο μεταξύ για να το ανακουφίσετε ακολουθήστε τα παρακάτω
βήματα:

  • Αν έχει πυρετό ζητήστε από τον γιατρό σας να σας πει την ακριβή δοσολογία αντιπυρετικού που πρέπει να χορηγήσετε.
  • Μην χρησιμοποιήσετε σταγόνες για τα αυτιά, εκτός και αν σας το επιτρέψει ο γιατρός και αφού προηγουμένως έχει εξετάσει το παιδί σας.
  • Ο παιδίατρός σας θα ξεκινήσει θεραπεία τόσο για να πέσει ο πυρετός όσο και για να περάσει ο πόνος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την ωτίτιδα

Τα δύο τρίτα των παιδιών εκδηλώνουν το λιγότερο μία ωτίτιδα προτού κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα μικρά παιδιά, επειδή είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις και η μικροσκοπική τους ευσταχιανή σάλπιγγα, από την οποία φυσιολογικά παροχετεύεται το υγρό από το μέσο ους, δεν λειτουργεί κανονικά στη διάρκεια μιας λοίμωξης.

Βρέφη κάτω του έτους που παραμένουν σε βρεφικούς σταθμούς παθαίνουν περισσότερες ωτίτιδες από εκείνα που μένουν στο σπίτι, κυρίως επειδή είναι εκτεθειμένα σε περισσότερες ιώσεις. Επίσης βρέφη που ταΐζονται ή τρώνε μόνα τους από, το μπιμπερό όταν είναι ξαπλωμένα είναι περισσότερο επιρρεπή σε ωτίτιδες, επειδή, με τον τρόπο αυτό μπορεί μικρές ποσότητες γάλακτος να κυλήσουν μέσα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και να την αποφράξουν. Όταν το παιδί πάει στο σχολείο οι πιθανότητες να προσβληθεί από ωτίτιδα μειώνονται πράγμα που μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί σε δύο παράγοντες: πρώτος είναι η πλήρης σχηματοποίηση του μέσου ωτός, που μειώνει τις πιθανότητες συσσώρευσης υγρού, και ο δεύτερος η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού όσο προχωράει η ηλικία.