ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πείραμα για την αποτελεσματικότητα των μασκών - Αυτή προστατεύει καλύτερα

Κορονοϊός: Πείραμα για την αποτελεσματικότητα των μασκών - Αυτή προστατεύει καλύτερα

Για την διεξαγωγή του πειράματος δοκιμάστηκαν 14 μάσκες καθώς και μια που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από ιατρικό προσωπικό (N95)

Την αποτελεσματικότητα διάφορων τύπων μασκών στην μετάδοση του κορονοϊού, εξέτασε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με μια απλή τεχνική και γι αυτό χρησιμοποιήθηκαν ένα μαύρο κουτί, ένα λέιζερ και μια κάμερα.

Για την διεξαγωγή του πειράματος δοκιμάστηκαν 14 μάσκες καθώς και μια που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από ιατρικό προσωπικό (N95).

«Η δέσμη λέιζερ εκτείνεται κάθετα για να σχηματίσει μια λεπτή ακτίνα φωτός, η οποία θα λάμπει μέσα από τις σχισμές αριστερά και δεξιά του κουτιού. Μια κάμερα κινητού τηλεφώνου τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του κουτιού για να καταγράψει το φως που διασκορπίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις από τα αναπνευστικά σταγονίδια που κόβουν τη δέσμη λέιζερ όταν μιλούν. Στην συνέχεια ένας απλός αλγόριθμος υπολογιστή μετρά τα σταγονίδια που εμφανίζονται στο βίντεο», δήλωσε ο Martin Fischer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο CNN.

Όπως ήταν φυσικό νικήτρια μάσκα της δοκιμής αναδείχθηκε η επαγγελματική N95 και οι χειρουργικές μάσκες. Και οι δύο καλύπτουν σφιχτά τη μύτη και το στόμα και έτσι πολύ λίγα ιογενή σωματίδια μπορούν να βγουν έξω ή να εισχωρήσουν στη μάσκα. Επίσης, οι εν λόγω μάσκες περιλαμβάνουν εμπλεκόμενες ίνες για να φιλτράρουν τα αερομεταφερόμενα παθογόνα.

Οι χειρουργικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα που δεν έχει υφανθεί, άρα είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Οι μάσκες που καλύπτουν και την επιφάνεια του λαιμού, ήταν οι λιγότερο αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, η χρήση της συγκεκριμένης μάσκας είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά αρκετών αναπνευστικών σταγονιδίων. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή το υλικό μοιάζει να διασπά τα σταγονίδια σε μικρότερα σωματίδια που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα με τον αέρα.

Οι μάσκες με μια στρώση μεταξιού ή τρεις στρώσεις βαμβακιού είναι επίσης εξαιρετικά προστατευτικές. Οι υφασμάτινες μάσκες που έχουν τρεις στρώσεις, μια εσωτερική που απορροφά, μια μέση που φιλτράρει και μια εξωτερική που είναι κατασκευασμένη από μη απορροφητικό υλικό, όπως πολυεστέρας.

Οι πλεκτές μάσκες και οι μπαντάνες επίσης δεν προστατεύουν ιδιαίτερα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Duke βρήκαν ότι οι μπαντάνες μείωναν τον ρυθμό μετάδοσης σταγονιδίων κατά δύο παράγοντες, κάτι που είναι ελαφρώς λιγότερο από τις πλεκτές μάσκες, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να μην φοράει κάποιος καθόλου μάσκα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα - Κορονοϊός: «Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη