ΥΓΕΙΑ

Κορoνοϊός - Pfizer: Σε μία με τρεις εβδομάδες η απόφαση του FDA για το εμβόλιο

Κορoνοϊός - Pfizer: Σε μία με τρεις εβδομάδες η απόφαση του FDA για το εμβόλιο
AP

Οι Pfizer και Biontech κατέθεσαν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την Παρασκευή (20/11), για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού

Μία με τρεις εβδομάδες αναμένεται να χρειαστεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να εξετάσει τον φάκελο με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι Pfizer - BioNTech για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Μια από τις τελικές φάσεις έγκρισης κάθε εμβολίου, είναι αυτή της άδειας που χορηγείται από τις ρυθμιστικές Aρχές. Όπως είναι γνωστό, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πάνω στο οποίο εργάζονται Pfizer και Biontech από κοινού, έχει εμφανίσει αποτελεσματικότητα 95% όπως έχει ανακοινωθεί από τις δυο εταιρείες.

Παράλληλα, η Moderna της οποίας το εμβόλιο έχει επίσης εμφανίσει αποτελεσματικότητα 95% αναμένεται να στείλει την αίτησή της για το εμβόλιό της μία έως δύο εβδομάδες αργότερα, ίσως έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Προτού ο FDA χορηγήσει οποιαδήποτε έγκριση ή επείγουσα αδειοδότηση συνηθως ζητά από εξωτερική, ανεξάρτητη επιτροπή, την Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων να εξετάσει την εκάστοτε αίτηση. Η επιτροπή συνεδριάζει δημοσίως, όπου συζητά και τελικά ψηφίζει αν συστήνει ή όχι στον FDA την αδειοδότηση του εκάστοτε υποψήφιου εμβολίου. Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά συνήθως γίνεται δεκτή από τον FDA. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων αναμένεται να συνεδριάσει και να εξετάσει τον φάκελο του εμβολίου των Pfizer - BioNTech στις 10 Δεκεμβρίου.

Αν η επιτροπή ψηφίσει στις 10 Δεκεμβρίου, τότε η απόφαση θα σταλεί αμέσως στον FDA ώστε να αποφανθεί άμεσα. Θεωρητικά, στις 11 Δεκεμβρίου θα είναι η κοντινότερη ημερομηνία που θα ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία στον FDA αλλά το πιθανότερο είναι να συμβεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από: courier-journal.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα: Τι θα ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας