ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία – Τζόνσον: «Φανταστικά νέα»

Εμβόλιο Pfizer: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία – Τζόνσον: «Φανταστικά νέα»
AP PHOTOS

Εμβόλιο κορονοϊού: «Φανταστικό» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το γεγονός ότι η Βρετανία ενέκρινε σήμερα (02/12) το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech κατά του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι «η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

Δείτε το tweet του Μπόρις Τζόνσον:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να μιλήσει για τα εμβόλια κατά της covid-19.

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της covid-19, πριν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για έκτακτη χρήση.

Η χορήγηση του εμβολίου θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσφέροντας μια νίκη στην κυβέρνηση Τζόνσον η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, με τη Βρετανία να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό στην Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοινώθηκε σήμερα.

Δείτε το tweet:

«Προφανώς είμαι απολύτως ενθουσιασμένος από τα νέα, πολύ περήφανος που η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ένα κλινικά εγκεκριμένο εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Ιστορική στιγμή»

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι το εμβόλιό τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της covid-19.

O επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19».

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος προς τον οποίο εργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή που είχαμε δηλώσει ότι η επιστήμη θα νικήσει και χαιρετίζουμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια τόσο προσεκτική εκτίμηση και να αναλάβει έγκαιρα δράση για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων της Βρετανίας», πρόσθεσε ο Μπουρλά.

«Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο ίδιος.

Πρώτοι στη σειρά;

Η εμβολιαστική επιτροπή της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες: όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι αλλά και όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό λόγω ιατρικών προβλημάτων θα είναι οι πρώτοι.

Ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να παραλάβουν τα εμβόλια και ότι εμβολιαστικά κέντρα θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η διανομή του εμβολίου αποτελεί πρόκληση καθώς αυτό πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί έως πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψύξης ή έως 15 σε βαθιά κατάψυξη.

Ο Τζόνσον είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού που αρκούν για λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς χρειάζονται δύο δόσεις.

«Πυρετώδεις» προετοιμασίες για την επιχείρηση «εμβόλιο κορονοϊού»

Oι κυβερνήσεις έχουν σχεδιάσει ολόκληρες επιχειρήσεις για να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ήδη, στην Βρετανία έχουν γίνει πρόβες εμβολιασμών με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή να εκπαιδεύονται και γι’ αυτή την δύσκολη αποστολή ώρες ολόκληρες.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»