ΥΓΕΙΑ

Η σημασία της άσκησης για την ενίσχυση του οργανισμού μας αυτή την περίοδο

Η σημασία της άσκησης για την ενίσχυση του οργανισμού μας αυτή την περίοδο

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν επηρεάσει τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητές μας και ως εκ τούτου, την άσκησή μας.

Μένοντας εντός σπιτιού για μεγάλο διάστημα, αξιολογήσαμε πως προέχει η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μόλυνσης από τον ιό και όλα τα υπόλοιπα θεωρήθηκαν δευτερεύοντα. Μέχρι να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις νέες συνθήκες, η φυσική άσκηση, ακόμα και εάν αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μας, απουσίασε – σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ειδικότερα την παρούσα περίοδο, η σωματική άσκηση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει δυνατός και υγιής. Σύμφωνα μάλιστα με την επιστημονική κοινότητα, η τακτική φυσική άσκηση έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση, τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία, ενώ μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και θεραπευτικά, έναντι σοβαρών παθήσεων και επιπλοκών, όπως είναι ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση.

Ακόμη και αν όλα τα παραπάνω, δεν αρκούν για να σας πείσουν πως η γυμναστική είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα σας παρακινήσουν να φορέσετε ένα άνετο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να ανακαλύψετε από μόνοι σας, πόσο καθοριστική είναι η σωματική άσκηση, για την ενίσχυση του οργανισμού!

  1. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας

Δεν χρειάζεται να μεταμορφωθούμε σε… gym freaks για να απολαύσουμε τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό και δη, στο ανοσοποιητικό μας, η σωματική άσκηση. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, 30 με 40 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού, κάνοντάς τον πολύ πιο ανθεκτικό έναντι των ιογενών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, η φυσική άσκηση θέτει την άμυνά μας σε ετοιμότητα, απελευθερώνει κύτταρα που καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια και συγχρόνως, μειώνει σημαντικά τις εσωτερικές φλεγμονές που προκύπτουν από αυτά.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μας, η καρδιά και οι πνεύμονες είναι τα όργανα που «δουλεύουν» εντατικά, για να πετύχουμε τα… ρεκόρ μας. Οι πνεύμονες είναι εκείνοι που αντλούν το οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ η καρδιά είναι το μέσο που διοχετεύει το οξυγόνο στους μύες, τους ιστούς και τα υπόλοιπα όργανα. Συνεπώς, όσο περισσότερο γυμναζόμαστε, τόσο περισσότερο οξυγονώνεται ο οργανισμός και τόσο μεγαλύτερη αντοχή αποκτούν οι πνεύμονές μας. Ακόμη και το επίμονο λαχάνιασμα που προκύπτει στις πρώτες μας προπονήσεις, είναι και αυτό ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, το οποίο μειώνεται όσο παραμένουμε συνεπείς στη φυσική άσκηση. Η yoga, οι pilates και η αερόβια γυμναστική, είναι οι μέθοδοι προπόνησης που εστιάζουν σε τεχνικές αναπνοών, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.

  1. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Το ποδήλατο, το περπάτημα, το τρέξιμο και οι αερόβιες ασκήσεις, είναι μόνο μερικοί από τους φυσικούς τρόπους που ευνοούν την καρδιακή λειτουργία. Όσο εμείς ασκούμαστε, η καρδιά μας αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μύες τους σώματος, προσαρμόζονται στους έντονους ρυθμούς των ασκήσεων, καταναλώνοντας θερμίδες, μειώνοντας σημαντικά την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα και αυξάνοντας τα ποσοστά της «καλής». Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προφυλάσσουν την καρδιά από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, που έχουν ήδη εμφανίσει στο παρελθόν αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.

  1. Προάγει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Ένας ακόμη λόγος που η σωματική άσκηση πρέπει να συγκαταλέγεται στο ημερήσιο πρόγραμμά μας, είναι το γεγονός πως μας βοηθάει να διατηρήσουμε το ιδανικό σωματικό βάρος, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του οργανισμού. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο με μία βελτιωμένη εξωτερική εμφάνιση, αλλά με έναν πολύ πιο ισχυρό και «καλοκουρδισμένο» μεταβολισμό, καθώς και με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η γυμναστική αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την υγεία του οργανισμού, όμως δεν είναι ο μόνος. Συνδυάζοντας τη σωματική άσκηση με μία διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, όχι μόνο θα προσφέρουμε στο ανοσοποιητικό μας ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί στο βέλτιστο, αλλά θα απολαμβάνουμε καθημερινά έναν ποιοτικότερο και πολύ πιο ωφέλιμο τρόπο ζωής.