ΥΓΕΙΑ

Οι βιταμίνες που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας την περίοδο που διανύουμε

Οι βιταμίνες που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας την περίοδο που διανύουμε

Όπως είναι λογικό και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, η υγεία μας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και αποτελεί για εμάς την πρώτη και βασική μας προτεραιότητα.

Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που η νόσος Covid-19 και οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως «θωρακίζοντας» το δικό μας σύστημα και αποκτώντας μία καλύτερη άμυνα, δεν προφυλάσσουμε απλώς τον οργανισμό μας, αλλά συμμετέχουμε στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των λοιμώξεων. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε περιορίσει τις εξόδους μας και προσπαθούμε να μένουμε πιστοί στις υποδείξεις των ειδικών. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως, ότι αρκεί για να διαφυλάξουμε την υγεία μας;

Ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, είναι να του χαρίσουμε τους θρεπτικούς και ισχυρούς «συμμάχους» που θα τονώσουν την άμυνά του και τους οποίους μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσα από μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει βιταμίνες και στοιχεία που αξίζει να υπάρχουν στη διατροφή μας, για να παραμείνουμε υγιείς και να κερδίσουμε τη «μάχη» της εποχής, ενάντια στις λοιμώξεις και τους ιούς.

Βιταμίνη D3 για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό

Μπορεί η βιταμίνη D3 να θεωρείται το «αντίδοτο» της οστεοπόρωσης όμως, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως είναι απολύτως απαραίτητη και για την άμυνα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, ένας οργανισμός που παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμίνης D3, είναι πολύ πιο ευάλωτος στις εποχικές ασθένειες, σε σχέση με κάποιον που έχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης D3 στο αίμα. Οι ειδικοί την αποκαλούν ως «βιταμίνη του ήλιου», αφού για να μπορέσει ο οργανισμός να την παράγει, χρειάζεται πρώτα να εκτεθεί για λίγα λεπτά στην ηλιακή ακτινοβολία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Μεγάλη Βρετανία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια. Και μπορεί ο χειμώνας στη χώρα μας να είναι σαφώς πιο ήπιος, όμως δεν ευνοεί τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Πλούσια πηγή βιταμίνης D3 είναι και το αυθεντικό μουρουνέλαιο Möller’s, καθώς μάς παρέχει φυσική βιταμίνη D3, βιταμίνης Α και φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας χαρίζει έναν γερό και δυνατό σκελετό. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες κάθε οργανισμού, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μας βοηθά ποικιλοτρόπως να διατηρούμε το σώμα μας δυνατό και υγιές.

Ω-3 λιπαρά οξέα για κάθε οργανισμό

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες μελέτες που αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο σε κάθε στάδιο της ζωής μας, αφού είναι εκείνο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, εμποδίζει τη δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως ενισχύει τη νοητική, την καρδιακή και την οπτική λειτουργία. Με απλά λόγια, βοηθάει στην ενίσχυση του οργανισμού μας ποικιλοτρόπως.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές όπως τα αυγά, το αβοκάντο, ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και άλλα. Εάν όμως θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα για τον οργανισμό μας, τότε το αυθεντικό μουρουνέλαιο Möller’s, μάς βοηθά σημαντικά. Πρόκειται για ένα πολύτιμο υγρό που προέρχεται από το συκώτι της μουρούνας ή άλλων ψαριών της οικογένειας του γάδου και το οποίο ωφελεί όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας. Αξίζει να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς, εκτός από τα παιδιά και οι ενήλικες έχουμε ανάγκη να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με τον καλύτερο τρόπο.

Βιταμίνη Ε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Η βιταμίνη Ε είναι κατά κάποιον τρόπο ο «προστάτης» των κυττάρων μας. Χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, δημιουργεί μία «ασπίδα» μεμβράνης γύρω από τα κύτταρα, προλαμβάνοντας έτσι την καταστροφή τους. Είναι το συστατικό που εξουδετερώνει τις φλεγμονές και τους θρόμβους στο εσωτερικό του οργανισμού, και συνεπώς, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας καρδιακής πάθησης. Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, είναι μόνο μερικές από τις τροφές που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε και οφείλουμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε σίγουροι πως καλύψαμε την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, μπορούμε πάντα να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας με ένα ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής.

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής που θα ενισχύει την υγεία του οργανισμού και δεν θα τη... σαμποτάρει. Συνεπώς, επενδύουμε σε μία σπιτική διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, απολαμβάνουμε λίγα λεπτά φυσικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας το μουρουνέλαιο Möller’s, τον «σύμμαχό» όλης της οικογένειας στη «μάχη» κατά των ιώσεων.