ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Κούβελας: Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία κορτιζόνης

Κορονοϊός - Κούβελας: Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία κορτιζόνης

«Είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά», ανέφερε ο καθηγητής

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με το εμβόλιο του κορονοϊού, θα πρέπει να είναι όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη, ανέφερε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσοι κάνουν τις παραπάνω θεραπείες καθώς είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά. Αυτό επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Όπως διευκρίνισε, όσοι παίρνουν κορτιζόνη είναι σε ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι για όσο βρίσκονται σε κορτιζονούχα θεραπεία το εμβόλιο δεν θα δράσει, οπότε θα πρέπει να το κάνουν αφού τελειώσουν τη θεραπεία τους.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις περιπτώσεις ασθενών που κάνουν θεραπείες με βιολογικό παράγοντα ανέφερε στη συνέχεια: «Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αντισώματα κι εμείς πάμε να τους δώσουμε κι άλλα αντισώματα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα πολλά αντισώματα μαζί».

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελας οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό τους καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Μεγάλη προσοχή! Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές θα μπουν στο «μάτι»