ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Όλα έτοιμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» - Οι ημερομηνίες-«κλειδί» μέχρι τον εμβολιασμό

Κορονοϊός: Όλα έτοιμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» - Οι ημερομηνίες-«κλειδί» μέχρι τον εμβολιασμό

Σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αποκλειστικά αρμόδιος οργανισμός για την έγκριση του εμβολίου κατά της πανδημίας

Κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι ενδεχόμενη χαλάρωση θα τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε ελπίδα για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για τον μαζικό εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech το οποίο αναμένεται να έλθει 26 Δεκεμβρίου στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Στο πλαίσιο αυτό, από το απόγευμα της Δευτέρας και την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, για την πορεία, τον προγραμματισμό και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Η κυρία Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη. Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70° Κελσίου.

Όπως έχει λεχθεί αρκετές φορές, για να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, θα πρέπει να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας», δηλαδή να εμβολιαστεί άνω του 60% του πληθυσμού.

Επειδή τα εμβόλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί.

Tο Newsbomb.gr βρέθηκε στις αποθήκες φύλαξης, εκεί όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτοι καταψύκτες:

Το SMS που θα δέχονται οι πολίτες για το ραντεβού τους, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων, είτε μέσω ΚΕΠ, θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Οι πολίτες θα επιλέγουν αν θα επιβεβαιώσουν τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τα ραντεβού ή αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουν.

Το ίδιο θα γίνεται και στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Παράλληλα, θα υπάρχουν και τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες – συγκαταλέγοντας ανάμεσά τους φαρμακεία και ΚΕΠ ως σημεία για να κλείνονται ή και να αλλάζουν τα ραντεβού.

Δεν θα απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή, η ταυτοποίηση θα γίνεται από το κράτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. κατοίκους έως τον Μάρτιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.