ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κολχικίνη και μονοκλωνικά αντισώματα για κατ’ οίκον νοσηλεία - Οδηγίες ζητούν οι γιατροί

Κορονοϊός: Κολχικίνη και μονοκλωνικά αντισώματα για κατ’ οίκον νοσηλεία - Οδηγίες ζητούν οι γιατροί
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Κατευθυντήριες οδηγίες σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη χορήγηση κολχικίνης και μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Η ανάγκη να εκδοθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα για να ενισχυθεί η φαρμακευτική φαρέτρα με τις νέες διαθέσιμες θεραπείες για τον Sars-CοV-2, τονίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα για τις σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν τη χορήγηση της κολχικίνης και των μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Ομόφωνη θέση της Επιτροπής ήταν η ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των επιστημονικών εταιρειών, για τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση κολχικίνης, σε συνδυασμό με τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα.

Τονίστηκε ότι θα πρέπει να εκδοθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία και να υπάρξει σχετική ενημέρωση των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επισημάνθηκε ότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα είναι αναγκαίο να έχουν στενή παρακολούθηση από γιατρό της Π.Φ.Υ, για να προληφθούν οι επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής επεσήμαναν επίσης ότι αυξάνονται τα δεδομένα, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θεραπειών, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η έγκαιρη χορήγησή τους, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης μπορεί να αποτρέψει σε σημαντικό βαθμό, τις επιπλοκές και την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π. Φ.Υ καθώς ο ΙΣΑ έχει αποστείλει τις σχετικές καταστάσεις στο υπουργείο Υγείας και τονίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

«Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι επιδημιολογικές εξελίξεις, τα ενθαρρυντικά δεδομένα από το μέτωπο της επιστήμης ενάντια στην πανδημία επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Μάλιστα η συμβολή μιας ελληνικής επιστημονικής ομάδας στην ενίσχυση της φαρμακευτικής φαρέτρας ενάντια στο φονικό ιό, αποδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού κόσμου στη χώρα μας που πρωτοπορεί στο παγκόσμιο επιστημονικό στίβο. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έγκαιρη παρέμβαση και θεραπευτικά πρωτόκολλα, μπορούν να αποτρέψουν σε σημαντικό βαθμό τις επιπλοκές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης Καθηγητής Καρδιολογίας, ο κ. Γιώργος Σαρόγλου Ομ. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, ο κ. Χαρίλαος Κουτής, ομότιμος καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, η κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, ο κ. Αναστάσιος Σπανός Αντιναύαρχος Ε.Α. Επεμβατικός Καρδιολόγος, η κυρία Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και ο κ. Λεωνίδας Μάντζος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ. Χατζής, Γ. Κεχρής, Π. Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, Συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Κληρώνει» για νέα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές - Σκέψεις για τα σχολεία

Ροή Ειδήσεων