ΥΓΕΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισμού Υγείας υπέγραψαν Enterprise Greece και ΕLITOUR

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισμού Υγείας υπέγραψαν Enterprise Greece και ΕLITOUR
ΕLITOUR

Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας, υπέγραψαν την Πέμπτη (28/01/2021), η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR.

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Βασικοί λόγοι για τη στροφή στη συγκεκριμένη μορφή παροχής υπηρεσιών, είναι η ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της Υγείας, η αναζήτηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και οι συνθήκες διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους πληθυσμούς.

Αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕLITOUR και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Ο τουρισμός υγείας θα πρέπει να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά-Covid εποχή. H Ελλάδα, πρέπει να ανήκει στις πρώτες χώρες που οι διεθνείς τουρίστες υγείας θα επιλέξουν για τις θεραπείες τους μόλις παρέλθει η κρίση της πανδημίας. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η ΕΛΙΤΟΥΡ θα αποτελέσει τον Εθνικό Διαμεσολαβητικό Εταίρο στη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων που επιθυμούν να συστρατευτούν σε κοινές επιχειρηματικές δράσεις στον χώρο του τουρισμού υγείας. Ξεκινάμε λοιπόν να προσφέρουμε σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, νέες προοπτικές, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την επαφή με πρωτοπόρες πρακτικές και τη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων, στοχεύοντας στα μέγιστα οφέλη που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε λοιπόν όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού υγείας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της ΕΛΙΤΟΥΡ με σκοπό να προχωρήσουμε με γοργό βήμα για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας». Ο κ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την υπογραφή του μνημονίου, όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς η άνθιση του τουρισμού υγείας θα δώσει νέα ώθηση ενισχύοντας σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και κατέληξε: «Είναι φανερό ότι σήμερα υπογράψαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, επεσήμανε στην ομιλία του πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ. «Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Φιλιόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Σπυρόπουλος: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από Μπότση, Λάμπρη και Μιχαλά