ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός- Θεοδωρίδου: Το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας στη χώρα μας - Τι γίνεται αν αργήσει η 2η δόση

Κορονοϊός- Θεοδωρίδου: Το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας στη χώρα μας - Τι γίνεται αν αργήσει η 2η δόση
ΙΝΤΙΜΕ

Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας, έναν χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρας μας. Πότε αναμένεται το τείχος προστασίας στη χώρα μας, τι δείχνουν τα στοιχεία για το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 01/03, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Η Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο στη διαχείριση εμβόλιο και σήμερα έχουμε τρία διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως τα στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, καθιστούν τα εμβόλια αποδοτικά.

«Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο και του οποίου το πλεονέκτημα είναι, ότι είναι «εύχρηστο και μονοδοσικό».

Ως προς τα τρία εμβόλια που τώρα χορηγούνται στην Ελλάδα, σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ενώ όσον αφορά στη διαφοροποίηση που αφορούσε στις ηλικίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως η υψηλή αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου διαπιστώθηκε και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Το σχήμα των δύο δόσεων είναι ο κανόνας. Αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση, δεν αλλάζει κάτι ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μπορεί να νοσήσουν και μετά την πρώτη και μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να εμβολιαστούν σύμφωνα με το σχήμα.

«Αναμένεται ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή γύρω στο καλοκαίρι, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά», πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.176 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 30 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 406 οι διασωληνωμένοι