ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Ασθενείς για εξιτήριο» στις 2 ιδιωτικές κλινικές - Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά ασθενών

Κορονοϊός: «Ασθενείς για εξιτήριο» στις 2 ιδιωτικές κλινικές - Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά ασθενών
INTIME NEWS

Τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς το Ιατρικό Περιστερίου, τη μία εκ των δύο ιδιωτικών κλινικών για περιστατικά covid, έκανε γνωστές με έγγραφό του ο διοικητής της ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός.

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι απύρετοι, να έχουν καλό επίπεδο συνείδησης, να είναι αιμοδυναμικά σταθεροί, να έχουν ικανοποιητική οξυγόνωση και ακτινογραφία θώρακος χωρίς επιδείνωση της νόσου κατά την παρακολούθηση, μεταξύ άλλων.

Το έγγραφο δημοσιοποίησε μέσω Facebook, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση που πρέπει να έχουν οι ασθενείς COVID ώστε να μπορούν να διακομίζονται στο (ιδιωτικό) Ιατρικό Περιστερίου σύμφωνα με εντολή του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ: απλά να μην είναι πλέον ασθενείς αλλά να είναι για εξιτήριο».

Το έγγραφο σχολιάζει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. «Δείτε την κατάσταση που πρέπει να έχουν οι ασθενείς COVID, για να διακομίζονται στο Ιατρικό Κέντρο Περιστεριού με βάση έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ! Πρακτικά να μην είναι άρρωστοι ή η νόσος να είναι σε αποδρομή! Θέλουν και CT (αξονική τομογραφία) να μην μπαίνουν στα έξοδα! Καρδιολογική εξέταση και σακούλα με τα φάρμακα δεν ζήτησαν... Ευτυχώς!» αναφέρει.

Το Ιατρικό Περιστερίου και το μαιευτήριο Λητώ παραχωρήθηκαν με αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής.Οι διοικήσεις των ομίλων των ιδιωτικών κλινικών έχουν διαβεβαιώσει τον υπουργό Υγείας ότι θα μεταφέρουν το απαραίτητο προσωπικό από άλλα θεραπευτήριά τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης (10/03/2021), είχε απαντήσει σε ερώτηση του Newsbomb.gr για το γεγονός ότι το μαιευτήριο Λητώ δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική, άρα και τις απαραίτητες ειδικότητες για την περίθαλψη περιστατικών COVID: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις Κλινικές των δύο Ομίλων, θέλω να πω ότι οι ιδιοκτησίες και οι CEO των Ομίλων έχουν εγγυηθεί για το προσωπικό, που σημαίνει ότι και στις δύο Κλινικές μεταφέρεται προσωπικό και από άλλα θεραπευτήριά τους, των συναφών ειδικοτήτων, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Επίσης, το ΕΚΑΒ και οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες με το ανάλογο προσωπικό, είναι σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές για τη σωστή λειτουργία τους με βάση την Covid. Πάντα βάσει σχεδίου, πάντα οργανωμένα και πάντα προβλέποντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο έρχεται, παρότι εξακολουθούμε να μιλάμε, και δεν θέλω να το ξεχνάει κανένας αυτό, για μία πανδημία, τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας που κάθε μέρα γεννά καινούργιες προκλήσεις».

Ωστόσο, τόσο ο κ. Παπανικολάου όσο και ο κ. Πολάκης με δεδομένες τις προϋποθέσεις που θέτει η 2η ΥΠΕ για τη μεταφορά των ασθενών, αμφισβητούν ότι θα συμβάλλουν πραγματικά στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ οι δύο ιδιωτικές κλινικές. «Μας καταϋποχρεώσατε κ. Κικίλια, ευχαριστούμε. Το μόνο που μένει να μας πείτε είναι το ακριβές ποσό που θα τσεπώνει από το κράτος η ιδιωτική κλινική για κάθε τέτοιον προς εξιτήριο ασθενή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ.

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του σημειώνει: «Μπράβο κύριε Κικίλια, μεγάλη ανακούφιση στο ΕΣΥ! Και για αυτούς τους ασθενείς θα πληρώσετε την "ευγενή παραχώρηση", το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο της νόσου πολλαπλασιασμένο επί 2,09! Επίταξη, όχι αστεία!». Τέλος, καλεί την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να τοποθετηθούν για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι ασθενείς COVID για να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομεα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σοκ από τον θάνατο πεντάχρονης - Βρέθηκε κρεμασμένη από σκοινί