ΥΓΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κορονοϊός – Πέθανε μαθητής ειδικού σχολείου – Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κορονοϊός – Πέθανε μαθητής ειδικού σχολείου – Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς
INTIME NEWS

Μεγάλη θλίψη, αλλά και ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς προκάλεσε ο θάνατος ενός μαθητή Ειδικού Σχολείου του Πειραιά, ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων ζητούν εναγωνίως να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού. Είναι οι μόνες σχολικές μονάδες που δεν έχουν κλείσει καθώς βαραίνουν εκπαιδευτικοί λόγοι για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργούν με ασφάλεια, επισημαίνει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης.

Ο μαθητής που έχασε τη ζωή του, έπασχε από βαρύ αυτισμό και πολλά υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση από το σχολείο προς την ΕΛΜΕ Πειραιά, ο μαθητής σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο στις 12 Φεβρουαρίου, λόγω άλλης ασθένειας. Δέκα ημέρες μετά εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, βήχα και δύσπνοια, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, διασωληνώθηκε και δυστυχώς κατέληξε στις 4 Μαρτίου. Στο μεταξύ, συμπτώματα εμφάνισε και η μητέρα του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο σπίτι, η οποία βρέθηκε και η ίδια θετική στον κορονοϊό.

Για το τραγικό περιστατικό, ενημερώθηκε τόσο η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής όσο και το υπουργείο Παιδείας. Όπως υποστήριξαν, δεν αποδεικνύεται πως το παιδί κόλλησε στο σχολείο, αλλά στο σπίτι. «Ανεξάρτητα πού κόλλησε το παιδί και ποιος κόλλησε ποιον, είναι προκλητική η συνολική προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, ότι "δεν τρέχει τίποτα", ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων, σε σημαντικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Οι δύο αυτοί κρίσιμοι παράγοντες τους καθιστούν ευπαθή ομάδα. Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, δήλωσε το πρωί της Τρίτης (16/03/2021) στο Mega ότι «έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων». Ωστόσο, άλλη είναι η εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί. Όπως τονίζει ο κ. Πατίδης, το υπουργείο Παιδείας «μονότονα επαναλαμβάνει ότι έχει προτάξει τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και μαθητών άνω των 16 ετών στα ειδικά σχολεία, όμως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Το μόνο που έχει γίνει είναι να σταλούν στα σχολεία τα απαραίτητα χαρτιά για να συμπληρωθούν και να καταρτιστούν οι λίστες για τους εμβολιασμούς».

Όσο για τα προληπτικά τεστ, στο συγκεκριμένο σχολείο όπου φοιτούσε ο άτυχος μαθητής πραγματοποιούνταν περίπου μία φορά το μήνα. Συγκεκριμένα, τεστ πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου και στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, όμως, το παιδί νόσησε και κατέληξε. «Είναι απαράδεκτο ακόμα και τώρα να μη γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ μέσα στα Ειδικά Σχολεία» τονίζει ο κ. Πατίδης. Επίσης, «δεν υπάρχει μέριμνα για εντοπισμό, καταγραφή και κυρίως για συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, θα έπρεπε να υπάρχει συστηματική επαφή και παρακολούθηση των μαθητών και της οικογένειάς τους από φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη ολοκληρωμένης, ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης και μέριμνας, η οποία όμως απουσιάζει προκλητικά» προσθέτει. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα έχει να κάνει με τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών και το συγχρωτισμό τους. Στο ίδιο πούλμαν βρίσκονται μαθητές από διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικά σχολεία. Επίσης, δεν έχει αντικατασταθεί με επιπλέον προσλήψεις, το προσωπικό που έχει λάβει άδειες ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ελλείψεις και να μην μπορούν να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, με ιεράρχηση των εργαζομένων στα ειδικά σχολεία, να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά του κορονοϊού και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις. Για όλα τα παραπάνω θέματα, η ΕΛΜΕ Πειραιά μαζί με άλλους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη (18/03/2021) στις 12:00.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, οι ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, για το πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και πώς θα πάρουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες, το απόγευμα της Τρίτης (16/03/2021).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων