ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στον εισαγγελέα οι νοσοκομειακοί γιατροί για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Στον εισαγγελέα οι νοσοκομειακοί γιατροί για την κατάσταση στις ΜΕΘ
INTIME NEWS

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε την Τρίτη (23/03/2021), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία υπό την πίεση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τονίζοντας πως «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι καθημερινά δεκάδες βαρέως πάσχοντες βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Επίσης, καταγγέλλουν ότι πτέρυγες νοσηλείας ασθενών με covid-19 είναι στελεχωμένες με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων.

Η ΟΕΝΓΕ θίγει και το ζήτημα της «επιλογής ασθενών» που μένουν στην αναμονή για κρεβάτι Εντατικής.

Ειδικότερα, στο έγγραφο που κατέθεσε η ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».

ΕΙΝΑΠ: Μη διαχειρίσιμη η λίστα των ασθενών σε αναμονή

Τη χρησιμότητα του μέτρου της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών αμφισβητεί από τη μεριά της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η επίταξη των 250 ιδιωτών ιατρών στην οποία προβαίνετε δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της πανδημίας. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα την υλοποίηση των προτάσεων που επανειλημμένα σας έχουμε καταθέσει από την έναρξη της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο» τονίζει η Ένωση απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα:

1. Στην κάλυψη με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Τα κύματα της πανδημίας κατέδειξαν ακόμη περισσότερο το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και κατέστησαν επείγουσα την αντιμετώπιση του. Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν και έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στις θέσεις που προκηρύχτηκαν το τελευταίο χρόνο. Τα ονομάτά τους βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες για κάθε θέση και είναι δυνατό με επείγουσες νομοθετικές πράξεις να τοποθετηθούν άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα οι ειδικότητες για τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σε κάθε ΥΠΕ να καταρτιστούν λίστες υποψηφίων και να καλύψουν επειγόντως τις υπάρχουσες ανάγκες. Το προσωπικό αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστεί και μετά τη λήξη της πανδημίας.

2. Στην επίταξη μονάδων του ιδιωτικού τομέα με στόχο την άμεση εξασφάλιση των πρόσθετων κλινών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας. Η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους. Απαιτείται επείγουσα νοσηλεία τους σε ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές. Η επείγουσα υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι μεγάλη ανάγκη» καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής επίθεση σε σύζυγο αστυνομικού στους Αμπελόκηπους - Της έριξαν γροθιά