ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το προσωπικό - Τι λέει η διοίκηση

Κορονοϊός: Κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το προσωπικό - Τι λέει η διοίκηση
INTIME NEWS

Για ανεξέλεγκτη διασπορά κορονοϊού στο Δρομοκαϊτειο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο νοσηλευόμενους, κάνει λόγο το Σωματείο των εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Μάλιστα, οι υγειονομικοί ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα.

Ειδικότερα, σε αναφορά τους προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, επισημαίνουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 50 ασθενείς θετικοί και όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι είναι ύποπτα κρούσματα «καθότι δεν είναι σε θέση να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας». Στο Γηροψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου νοσηλεύονται 37 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ 9 έχουν μεταφερθεί σε γενικά νοσοκομεία αναφοράς με σοβαρά συμπτώματα. «Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε γενικό νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο. Μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορονοϊό» αναφέρει το Σωματείο.

Ειδικότερα, «το Γηροψυχιατρικό τμήμα νοσηλεύει 37 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό με σοβαρή παθολογική και ψυχιατρική συμπτωματολογία. Πολλοί εκ των νοσηλευόμενων είναι διεγερτικοί και καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και συνυπάρχουν με ασθενείς που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή. Παλεύει πολλές φορές το Νοσηλευτικό Προσωπικό με τους ασθενείς με κίνδυνο να κολλήσουν τη νόσο. Δύο ακόμη Νοσηλευτικά τμήματα νοσηλεύουν ψυχικά δεκάδες ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με ύποπτα κρούσματα χωρίς οξυγόνο. Δεν υπάρχει απόγευμα – νύχτα στο Νοσοκομείο παθολόγος. Δεν υπάρχει Ψυχίατρος στο τμήμα. Δεν διαθέτουμε απόγευμα- νύχτα εργαστήρια. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Με μια ποδιά τσιγαρόχαρτο παλεύουν οι λιγοστοί νοσηλευτές (τρεις τη βάρδια), να τα βγάλουν πέρα χωρίς στολές υψηλής προστασίας. Δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό».

Οι υγειονομικοί του Δρομοκαϊτείου ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα, ώστε οι ασθενείς με κορονοϊό που είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μεταφερθούν άμεσα στα γενικά νοσοκομεία. Επίσης, να σταματήσει η εφημερία «γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς που εισάγονται να κολλήσουν κορονοϊό», καθώς και να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο» διευκρινίζει ότι από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, έχουν ανιχνευθεί συνολικά 71 κρούσματα λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα οι οποίοι παραμένουν σε δομές του νοσοκομείου.

Τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα «Γεμέλειο» το οποίο διαμορφώθηκε άμεσα για νοσηλεία ασθενών COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία. Πραγματοποιήθηκαν rapid test και μοριακός έλεγχος σε όλους τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό και οι ασθενείς διαχωρίστηκαν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων αποφασίστηκε να διακομίζονται άμεσα σε γενικά νοσοκομεία με κλινικές COVID-19.

Συνολικά, 12 άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα και νοσηλεύονται σε κλινικές COVID-19 γενικών νοσοκομείων (Σωτηρία, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο) και δύο ασθενείς απεβίωσαν.

Επίσης, νοσούν έξι άτομα του προσωπικού. Όπως σημειώνει η διοίκηση, ο εμβολιασμός του προσωπικού ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικότερα, είναι εμβολιασμένο το 70% του ιατρικού προσωπικού και το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στο Δρομοκαΐτειο έχουν επικαιροποιηθεί από τις 26/11/2020, με απόφαση της υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, Ζωής Ράπτη. Μεταξύ αυτών, είναι οι συνεχείς έλεγχοι με τεστ, η απαγόρευση επισκεπτηρίων, η μείωση ραντεβού Εξωτερικών Ιατρείων, η αναστολή λειτουργίας Νοσοκομείων Ημέρας, υποστηρίζει η διοίκηση.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών του «Δρομοκαϊτείου» στις 22/3/2021 ανέρχονταν στους 347, εκ των οποίων 205 ασθενείς νοσηλεύονται εντός και 142 φιλοξενούνται σε δομές αποκατάστασης.

Τέλος, με σκοπό την αποσυμφόρηση των κλινικών και με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μεταφορά ασθενών που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο Βασίλης Γκουρούσης, σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη