ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας σε υπουργούς Υγείας της ΕΕ: Η πολυφωνία για τον εμβολιασμό προκαλεί σύγχυση στους πολίτες

Βασίλης Κικίλιας
Intime News

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. συμμετείχε ο Βασίλης Κικίλιας

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (07/04) μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στις αναθεωρημένες οδηγίες του, τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους και γι’ αυτό η χορήγησή του πρέπει να συνεχιστεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca πρέπει να συμπεριληφθούν οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

«Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε.

Οι ασθενείς πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων Πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Οι ειδικοί αποφασίζουν για το Πάσχα - Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών