ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Τζανάκης: Η επικοινωνιακή λαίλαπα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα κοστίσει χιλιάδες ζωές

Καθηγητής Τζανάκης: Η επικοινωνιακή λαίλαπα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα κοστίσει χιλιάδες ζωές
Glomex

Για τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα self test, αλλά και την απροθυμία σημαντικής μερίδας πολιτών στο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε ο Καθ. Πνευμονολογίας, Aντ. Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο καθηγητής σχολίασε τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή λαίλαπα, που «θα κοστίσει ζωές έναντι μια απειροελάχιστης πιθανότητας αμφισβητούμενης επιπλοκής».

Να γίνεται έλεγχος των εταιρειών που προμηθεύουν self test

Σχετικά με τα προβλήματα, που φαίνεται πως έχουν προκύψει με κάποια selft test, ο κ. Τζανάκης συνέστησε να γίνεται επαναληπτικό τεστ, καθώς και να γίνεται έλεγχος των εταιρειών που προμηθεύουν τα self test για να εξακριβωθεί αν είναι εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις από το Υπ. Υγείας.

«Η πιθανότητα να βγει ένα παιδί θετικό είναι πολύ μικρή, 1/1000, να μην ανησυχούν οι γονείς. Τα ελαττωματικά τεστ έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ λίγα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Αναμένουμε το αποτύπωμα των εορτών και των ανοιγμάτων

Αναφορικά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι: «με πλήρη τα απυπώματα του λιανεμπορίου και των λυκείων φαίνεται να συνεχίζεται ομαλά η αποκλιμάκωση κυρίως στους σκληρούς δείκτες, τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Είπαμε ότι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας θα φτάσουν στο απόγειό τους τα 850 κρεβάτια, έφτασαν τα 847 και έκτοτε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Έχουμε κάλυψη κάτω από 50%, ενώ έχουμε φτάσει στο 87% στις κλίνες για covid, ενώ στις ΜΕΘ είναι στο 80% ενώ είχαμε φτάσει το 99%.

Ερωτηθείς για το αν αναμένουμε περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε πως «περιμένουμε να δούμε το αποτύπωμα των γιορτών και των ανοιγμάτων, υπολογίζουμε ότι θα εξουδετερωθούν αυτές οι συνέπειες από τον εμβολιασμό, τον καλό καιρό και η σημαντική επιτήρηση του πληθυσμού λόγω των πολλών τεστ».

Συνέστησε μάλιστα να φτιάξουμε «κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα» που να θεωρούμε υγειονομικώς ασφαλή. «Έχω πει σε 2-3 φίλους μου που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν τηρούν τα μέτρα ότι δεν θα βρεθώ μαζί τους. Μπορούμε να ελέγχουμε τη ζωή μας».

«Καμπανάκι» για τους καταστηματάρχες

«Οι καταστηματάρχες να μην απεμπολήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη φούρια της δουλειάς, αν και θεωρώ ότι οι καταστηματάρχες με τίποτα δεν θα θέλουν να κλείσουν».

Αυτή την εβδομάδα θα υποχωρήσει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος σε θανάτους
«Μετά τα μέσα Ιουνίου που θα φτάσουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό της τάξεως του 35% που με τη φυσική ανοσία θα προσεγγίσει το 40% θα δούμε μια εξαιρετική κατασταλτική επίδραση στους πανδημικούς δείκτες και θα αρχίσουν τα πράγματα να βελτιώνονται πάρα πολύ. Μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιο ή και μονοψήφιο αριθμό νεκρών.

Σας είχα πει ότι θα έχουμε 500 νεκρούς αν βδομάδα. Μετά τις 10 Απριλίου άρχισε μια σχετική εξομάλυνση και αυτή τη βδομάδα περιμένουμε να υποχωρήσει ο εβδομαδιαίως μέσος όρος στους θανάτους.

Βδομάδα τη βδομάδα θα υποχωρήσει ο δείκτης, αλλά δεν θα γίνει τόσο εύκολα. Από τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου μπορεί να δούμε μέρες χωρίς νεκρούς ή με χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς.

«Δεν γίνεται άνθρωποι άνω των 60 ετών να μην πάνε να εμβολιαστούν»

Δύο με τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έρχεται η ανοσία
Ερωτηθείς για την περίπτωση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό στις 19 Απριλίου, πέντε ημέρες αφότου είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως: «χρειάζονται 2-3 βδομάδες για να παρουσίασει ένας οργανισμός ανοσία ικανή να ανταπεξέλθει σε μια μόλυνση, αν ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει το εμβόλιο μια βδομάδα νωρίτερα ή 15 μέρες θα είχε άλλη εξέλιξη. Συνέπεσε να νοσήσει μερικές ημέρες μετά το εμβόλιο. Ήταν πολύ κακή συγκυρία. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν και μετά τον εμβολιασμό».

Η επικοινωνιακή λαίλαπα με το AstraZeneca θα κοστίσει χιλιάδες ζωές

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

Αναφορικά στα εμβόλια της AstraZeneca λοιπόν, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει προκαταβάλει όλες τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων. Όταν προγραμματίζεται ένα ραντεβού έχει ήδη δεσμευτεί η δεύτερη δόση. Η επικοινωνία λαίλαπα με το AstraZeneca θα κοστίσει χιλιάδες ζωές σε Ευρωπαίους πολίτες.

Κάποιος διεθνής Εισαγγελέας θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες. Έχει ανατραπεί ο εμβολιαστικός προγραμματισμός λόγω των κακών χειρισμών που έχουν φέρει δυσπιστία στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει μολύνσεις, θανάτους. Θα κοστίσει ζωές έναντι μια απειροελάχιστης πιθανότητας αμφισβητούμενης επιπλοκής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τότε θα βγάλουμε τις μάσκες - Η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη

Ροή Ειδήσεων