ΥΓΕΙΑ

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας για την ημέρα της γυναίκας

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας για την ημέρα της γυναίκας

Εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ένα δώρο για όλες εμάς.

8 Μαρτίου σήμερα, και πάλι γιορτάζουμε. Μία μέρα που ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός τύπος θα μας αφιερώσει άρθρα για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματά μας, για την καθημερινή μας προσφορά στην οικογένεια και την κοινωνία. Το βέβαιον είναι ότι αξίζουμε κάθε επιβράβευση όπως αξίζουμε και ένα δώρο. Αυτή τη χρονιά το δώρο μας θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο και σημαντικό εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να μας προστατεύσει, θα μπορούσε να μας γεμίσει ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Αναφέρομαι στο εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), του ιού που προκαλεί καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα. Το εμβόλιο έναντι του HPV θεωρείται σήμερα ότι είναι ένα πραγματικό δώρο της επιστήμης, καθώς για πρώτη φορά μπορούμε να προλάβουμε πρωτογενώς κάποιες μορφές καρκίνου.

Μέχρι χθες, πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο έναντι του ιού HPV η μόνη μας ελπίδα για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν το τεστ Παπανικολάου. Μία εξέταση απλή και ανώδυνη που μπορεί και ανιχνεύει μία προκαρκινική βλάβη ή έναν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας έγκαιρα, με σκοπό να αντιμετωπιστεί σε όσο το δυνατόν αρχόμενο στάδιο. Ωστόσο, το τεστ Παπανικολάου μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα αλλά δεν μπορεί να προλάβει πρωτογενώς την ανάπτυξη δυσπλασίας στον τράχηλο της μήτρας. Επιπλέον δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης άλλων μορφών καρκίνου που εμπλέκεται ο ιός HPV (καρκίνος αιδοίου, κόλπου, πρωκτού). Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη οποιασδήποτε βλάβης, με αποτέλεσμα να μας προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο αλλά και από όλα τα προκαρκινικά στάδια και τη λοίμωξη από τον ιό HPV. Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την εξέταση κατά Παπανικολάου θεωρείται ότι είναι η ορθή ιατρική πρακτική για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι τόσο εντυπωσιακό, που μοιάζει να είναι υπερβολικό. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτέλεσμα μίας πολύ μεγάλης και μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας. Όλα ξεκίνησαν από την ανακάλυψη ότι ο ιός HPV είναι ένας ογκογόνος ιός που αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μετά από αυτή τη θεωρία ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων δούλεψαν σε διάφορα ερευνητικά κέντρα του πλανήτη με σκοπό να αναπτύξουν ένα εμβόλιο έναντι του ιού αυτού, με σκοπό την πρόληψη των αντίστοιχων καρκίνων. Κάπως έτσι και μέσα από πάρα πολύ μεγάλους ερευνητικούς και επιστημονικούς σταθμούς φτάσαμε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας αυτό το σημαντικό εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν δύο εμβόλια εναντίον του HPV. Ένα τετραδύναμο που περιέχει αδρανή τμήματα από τους τύπους 6,11,16 και 18 και ένα διδύναμο που περιέχει αδρανή τμήματα από τους τύπους 16 και 18. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους HPV, προλαμβάνουν πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός. Το τετραδύναμο εμβόλιο προφυλάσσει και από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, που προσεγγίζει το 100%, και συγχρόνως δείχνουν καλό προφίλ ασφάλειας, καθώς σήμερα έχουν εμβολιασθεί εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, πέραν των στοιχείων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, σήμερα διαθέτουμε στοιχεία από την εφαρμογή του εμβολίου στην κλινική πράξη, καθώς σε χώρες όπως στην Αυστραλία, που έχει εμβολιασθεί η πλειοψηφία των κοριτσιών, φάνηκε ότι ήδη έχουν μειωθεί κατακόρυφα νοσήματα που προλαμβάνονται από τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, τα γεννητικά κονδυλώματα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, οι δε προκαρκινικές βλάβες υψηλού κινδύνου του τραχήλου της μήτρας έχουν μειωθεί στο μισό στα νεαρά κορίτσια.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιασθεί χιλιάδες κορίτσια καθώς ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί από το 2008 στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και συστήνεται να γίνεται σε όλα τα κορίτσια από την ηλικία των 12 έως την ηλικία των 26 ετών. Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ελπίζω ότι και εμείς οι Ελληνίδες αυτή τη χρονιά θα ζητήσουμε το κατάλληλο δώρο για μας και για τις κόρες μας .

giatros

Ιωάννα Σπ. Τσιαούση

Μd, MBA, Γυναικολόγος –Μαιευτήρας

πηγή: queen.gr