ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το AstraZeneca μετά τις θρομβώσεις - Τι εξετάζεται

Εμβολιασμός με Astrazeneca

Εμβόλιο κορονοϊού: Τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών συνεδρίασαν το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ηλιακών ορίων, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

Στην απογευματινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι και χθες, ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Χθες, μετά και την ανακοίνωση του θανάτου 63χρονης στη Μυτιλήνη, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με θρόμβωση, μετά τον εμβολιασμό της με το εν λόγω εμβόλιο, επικράτησε ανησυχία και άνοιξε η συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση των ορίων ηλικίας.

Οι αρχές της χώρας, ερευνούν ένα προς ένα, τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Μυτιλήνη, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου.

«Να αναθεωρηθούν τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca»

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της στο Newsbomb.gr αναφορικά, με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Τόνισε στο Newsbomb.gr ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα ηλικιακά όρια, αναφορικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα άλλα.

Ειδικότερα η καθηγήτρια ανέφερε πως, «πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα τα ηλικιακά όρια, στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει τα συγκεκριμένα άτομα να εμβολιάζονται με τα mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με τη σειρά της ανέφερε πως η επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, «επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, νομίζω η Επιτροπή θα δει το θέμα και θα αλλάξει τα όρια, για να σταματήσει πλέον οι καθημερινός προβληματισμός». Συμπλήρωσε δε πως «επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν. Η Επιτροπή θα αποφασίσει και θα δώσει οδηγίες. Νομίζω τις επόμενες μέρες θα μπουν νέα όρια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία