ΥΓΕΙΑ

Φλεβική ανεπάρκεια: Γιατί δεν θα πρέπει να αμελούμε τη θεραπεία

Φλεβική ανεπάρκεια: Γιατί δεν θα πρέπει να αμελούμε τη θεραπεία

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, αλλά εκτός από τις ευχάριστες συμπαραδηλώσεις που έχει για τους περισσότερους από εμάς, όπως οι διακοπές και η ξεγνοιασιά από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, μπορεί να κρύβει και δυσκολίες για μια μερίδα συνανθρώπων μας που ταλαιπωρούνται από τη φλεβική ανεπάρκεια.

Όπως μας εξηγεί στις γραμμές που ακολουθούν ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, η θερινή περίοδος επιδεινώνει τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των ασθενών. Παρ ’όλα αυτά, η σύγχρονη αγγειοχειρουργική έχει στη «φαρέτρα» της μια μεγάλη ποικιλία επιλογών που μπορούν εξατομικευμένα να προσφέρουν στον κάθε ασθενή οριστική αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, εξαλείφοντας τις αισθητικές, αλλά και λειτουργικές επιπτώσεις της φλεβικής ανεπάρκειας

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πιο έντονα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αιτιολογία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η μειονεκτική λειτουργία των βαλβίδων του φλεβικού συστήματος, με συνέπεια το αίμα να δυσκολεύεται να “ανέβει” όταν ο/η ασθενής είναι όρθιος/α. Αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα του αίματος στα άκρα και η ανάπτυξη αυξημένης θερμότητας και οιδήματος. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως έντονα το καλοκαίρι, διότι πρώτον η θερμοκρασία των άκρων είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω ζέστης, δεύτερον η χωρητικότητα των φλεβών είναι πολλαπλάσια λόγω αγγειοδιαστολής από τη ζέστη, επομένως, όλη η συμπτωματολογία είναι μεγαλύτερη, τρίτον η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι λόγω διαστολής και των αρτηριών.

Η φλεβική ανεπάρκεια έχει «προτίμηση» στο φύλο ή την ηλικία των ασθενών;

Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί και κάτω των 30 ετών σε περιπτώσεις που η βαλβιδική βλάβη είναι κληρονομική. Συνήθως όμως, αφορά είτε γυναίκες με πολλές εγκυμοσύνες που έχουν προκαλέσει βλάβη στις φλεβικές βαλβίδες, είτε γυναίκες περί και μετά την κλιμακτήριο, οπότε οι αλλαγές στις ορμόνες φέρνουν στην επιφάνεια μια λανθάνουσα, ήπια φλεβική ανεπάρκεια. Η αναλογία γυναίκες προς άνδρες είναι 8 προς 2. Η μεγαλύτερη συχνότητα είναι σε εργαζομένους με υπερβολική ορθοστασία ή πολλές ώρες οδήγησης ή εργασία με μεγάλα βάρη.

Διαβάστε αναλυτικά για την φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων

Σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών τι ισχύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; Θα πρέπει να αναβάλλεται η θεραπευτική αντιμετώπισή τους;

Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και κατ’ αρχήν αισθητικό πρόβλημα. Κάθε καλοκαίρι μεγαλώνουν σε επιφάνεια και λόγω ζέστης. Οι κιρσοί είναι το δεύτερο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και είναι εκδήλωση ήδη υπάρχουσας βαλβιδικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου. Η αντιμετώπισή τους είναι επιβεβλημένη μόλις αρχίσουν να αποτελούν πρόβλημα. Η εξέλιξη της νόσου της φλεβικής ανεπάρκειας έχει επιπλοκές (θρομβοφλεβίτιδα, οιδήματα, θρομβώσεις κ.λπ.).

Οι ειδικοί επιμένουν στο ότι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν θα πρέπει να μένουν χωρίς αξιολόγηση και θεραπεία από τον ειδικό. Τι κινδύνους κρύβει η παραμέλησή τους;

Οι μεν ευρυαγγείες κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και μετά η “εξαφάνισή” τους είναι και δύσκολη και δαπανηρή. Οι δε κιρσοί επειδή “γεμίζουν” αίμα σε παρατεταμένες ορθοστασίες και επειδή ήδη υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, συχνά εμφανίζουν επώδυνες θρομβοφλεβίτιδες που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές, αλλά και αφήνουν σημάδια μελάγχρωσης του δέρματος τοπικά. Ακόμα δε, το κυριότερο, μεγαλώνουν σε μέγεθος και προκαλούν και βάρος και οίδημα στο σκέλος.

Τι περιλαμβάνει η θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ότι και η κλασική μέθοδος, σαφηνεκτομή (δηλαδή την αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας που αναπτύσσεται από το σφυρό μέχρι τη ρίζα του σκέλους στην βουβωνική περιοχή). Η αφαίρεση στην σύγχρονη μέθοδο, γίνεται χωρίς τομές και ράμματα. Πραγματοποιείται με είσοδο ίνας σε όλο το μήκος της σαφηνούς φλέβας και καταστροφή της με θερμική ενέργεια (είτε laser, είτε ραδιοσυχνότητες RF). Οι επιμέρους κιρσοί είτε σε διάστημα 2 μηνών εξαφανίζονται, είτε στη διάρκεια της επέμβασης απολινώνονται. Ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν με ελαστική κάλτσα και επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε 48 έως 72 ώρες.

Δείτε τι προσφέρει και τι περιλαμβάνει η αισθητική φλεβολογία.

Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς σας που πάσχουν από φλεβίτιδα;

Η συμβουλή είναι μια και μόνο. Να επισκεφθούν και να συμβουλευτούν έμπειρο αγγειοχειρουργό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει την ιδιαιτερότητά της.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς του κου Μαρκόπουλου

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεσή σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr