ΥΓΕΙΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στην Κρήτη: Γιατί χρειάζεται προσοχή

εργαστήριο μετάλλαξη κορονοϊός

Προβληματισμός από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη - «Χρειάζεται προσοχή» δηλώνει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευνομολογίας Νίκος Τζανάκης

Αντιμέτωπη με νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι η χώρα με τρία νέα κρούσματα να εμφανίζονται στην Κρήτη.

Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της πριν από δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.

Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε κατοίκους του νησιού και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στο Newsbomb.gr πως τα τρία κρούσματα φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας μετάλλαξης που έχει εμφανιστεί σε Βόρειες Χώρες, όπως η Ρωσία και η Νορβηγία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεταλλάξεις είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζει ότι το μεγάλο «στοίχημα» για τη μάχη κατά του κορονοϊού, είναι να πειστούν οι αρνητές ή και οι δύσπιστοι έναντι των εμβολίων.

Αναφορικά με τοι πρόγραμμα εμβολιασμού ο καθηγητής σημείωσε ότι «είχαμε πει ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα όταν θα φτάσουμε ή θα πλησιάζουμε περίπου στο 50% του πληθυσμού που θα έχει πάρει την πρώτη δόση. Αυτό το νούμερο τώρα το πλησιάζουμε και έτσι προσεγγίζουμε τα πρόθυμα άτομα να εμβολιαστούν» υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει και μέχρι το 65% του πληθυσμού.

«Όσο προσεγγίζουμε αυτόν τον αριθμό, πιάνουμε τα κομμάτια του πληθυσμού που δυσπιστούν, που φοβούνται και μετά οι άνθρωποι που είναι αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου, ευτυχώς είναι λίγοι» ανέφερε κ. Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να δει το επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού Eργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, Γιώργος Σουρβίνος στο cretalive.gr, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους