ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Λειτουργικό αδιέξοδο στη δημόσια υγεία από τις αναστολές και τη λήξη συμβάσεων

ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) από τώρα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, για το ζήτημα της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, καθώς και για τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός ΕΣΥ περίπου 21.000 εργαζόμενοι τους επόμενους μήνες, λόγω ολοκλήρωσης των συμβάσεών τους.

«Αναδείξαμε για άλλη μία φορά την ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή καθηκόντων χωρίς ένα ευρώ μισθό, πάνω από 7.000 υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους επειδή δεν εμβολιάσθηκαν. Μετά από 19 μήνες στην πρώτη γραμμή αυτό ήταν το ευχαριστώ της κυβέρνησης. Οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και προσέχουν στην ιδιωτική τους ζωή γι’ αυτό δεν νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενη στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Το λειτουργικό αδιέξοδο στην Δημόσια Υγεία, η κυβέρνηση μεθοδεύει να το καλύψει με ιδιωτικοποιήσεις, επιστροφή των εργολάβων, συγχωνεύσειςκαταργήσεις Υγειονομικών Μονάδων. Για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση, η συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ, είναι αιτία πολέμου» τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, από τις 31 Οκτωβρίου 2021 και μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022, λήγουν οι συμβάσεις 21.000 εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα, στις 31/10/2021 λήγουν οι συμβάσεις 1.600 επικουρικών, στις 31/12/2021 6.000 Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, στις 25/02/2022 3.400 συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ και από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2022 οι συμβάσεις των 10.000 επικουρικών «που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έχουν προσληφθεί λόγω πανδημίας».
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και ότι «δεν διασφαλίζεται η εργασία τους με τη συμμετοχή σε προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, με δεδομένο ότι στον αέρα βρίσκεται η αυξημένη μοριοδότηση με Απόφαση Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας».

Σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «σιώπησε για τα αιτήματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων» σχετικά με την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για το χαρακτηρισμό του θανάτου από covid ως εργατικό ατύχημα για τους υγειονομικούς, για το υγειονομικό επίδομα και τις αυξήσεις μισθών.

«Αντιθέτως προανήγγειλαν μαζί με τον Υπουργό Υγείας για άλλη μία φορά την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα με τη μορφή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Δεν γνωρίζει ότι οι λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο ή δεν γίνονται καθόλου λόγω περίθαλψης περιστατικών κορονοϊού. Δεν γνωρίζει για τον πεπαλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να είναι κλειστά σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα».

Για την Τρίτη (21/09/2021) η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας 10:00 – 15:00. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11:00 και στις κατά τόπους ΥΠΕ και νοσοκομεία. Για τις αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική, ζητώντας να σταματήσουν «τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση, κλείσιμο νοσοκομείων, υγειονομικών και προνοιακών μονάδων», τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που λήγουν οι συμβάσεις τους, να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, οι υγειονομικοί διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ και άρση των αναστολών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Αρχίζει η δίκη: Η Ιωάννα αντιμετωπίζει την Έφη στα δικαστήρια

Apple: Eπείγουσα ενημέρωση λογισμικού μετά την ανακάλυψη κακόβουλου λογισμικού «μηδενικού κλικ»

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός εισαγγελέας ο οποίος είχε πέσει σε κώμα μετά τον εμβολιασμό