ΥΓΕΙΑ

Αν η γυναικομαστία είναι το πρόβλημα, ο πλαστικός χειρουργός είναι η λύση

Αν η γυναικομαστία είναι το πρόβλημα, ο πλαστικός χειρουργός είναι η λύση

Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση των ανδρικών μαστών, η οποία δεν σχετίζεται με τη συγκέντρωση λίπους, και αφορά ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων αλλά και ανδρών.

Η γυναικομαστία στην εφηβεία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σχέση οιστραδιόλης – τεστοστερόνης, για αυτό και τις περισσότερες φορές υποχωρεί μετά από λίγα χρόνια, όταν τα επίπεδα των ορμονών ομαλοποιούνται. Επομένως, γίνεται αυτονόητο πως είναι προτιμότερο ν’αντιμετωπίζεται με την ενηλικίωση, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις.

Η γυναικομαστία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανδρική ψυχολογία καθώς επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση και την αρρενωπότητα, μια κατάσταση όμως που μπορεί να αναστραφεί μετά την επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό. Ας εξετάσουμε τα κυριότερα στοιχεία γύρω από την εμφάνιση και την αντιμετώπισή της:

Γυναικομαστία - Οι βασικές αιτίες εμφάνισής της

  • H εφηβεία (αν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία χρειάζεται έλεγχος)
  • Oι ορμόνες, όπως η χρήση αναβολικών, η έκθεση σε ανδρογόνα-οιστρογόνα
  • Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα
  • Ναρκωτικά και αλκοόλ
  • Αύξηση της ηλικίας
  • Διάφορες παθήσεις όπως η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια

Γυναικομαστία: Διάγνωση από τον ειδικό

Αρχικά ο ιατρός παίρνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του περιστατικού και στην συνέχεια γίνεται η απαραίτητη κλινική εξέταση. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η γυναικομαστία ταξινομείται σε βαθμούς και έτσι τυγχάνει και της ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η διόγκωση στη γυναικομαστία εμφανίζεται σαν μια μαλακή μάζα κατά την ψηλάφηση εφ’όσον οφείλεται μόνο σε συσσώρευση λίπους, ενώ αν υπάρχει διογκωμένος μαζικός αδένας, εμφανίζεται σαν σκληρό ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλαία άλω, το οποίο εύκολα ξεχωρίζει από το λίπος.

Εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός ζητά ορμονικό έλεγχο και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει ακτινολογικό-υπερηχογραφικό έλεγχο.

Γυναικομαστία: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Αφού διαγνωσθεί και αξιολογηθεί το πρόβλημα προχωράμε στην χειρουργική επέμβαση. Οι ως άνω επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με μέθη και τοπική αναισθησία ή με γενική νάρκωση, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Υπολογίζεται, από την προσωπική μου εμπειρία και από συζητήσεις με συναδέλφους γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, ότι τα χειρουργεία γυναικομαστίας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν πρόκειται μόνο για συσσώρευση λίπους, οπότε έχουμε να κάνουμε με άτομα αυξημένου βάρους, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Χωρίς τομές, με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης αφαιρείται το υπάρχον λίπος και στην περίπτωση που υπάρχει μέτρια χαλάρωση αφαιρείται δέρμα γύρω από την θηλή.

Όταν πρόκειται για γυναικομαστία με συσσώρευση λίπους και μεγάλο μαζικό αδένα τότε αφού προηγηθεί η λιποαναρρόφηση αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού αδένα μέσα από μια ημικυκλική τομή στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω.

Στην περίπτωση γυναικομαστίας που οφείλεται μόνο στην παρουσία ευμεγέθους μαζικού αδένα, ο οποίος παραμορφώνει την περιοχή της θηλαίας άλω (αυτό συνήθως συμβαίνει σε νέους άνδρες με κανονικό βάρος ή και σε αδύνατα άτομα), τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά με την βοήθεια ημικυκλικής τομής στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω και αφαιρούμε τον ευμεγέθη μαζικό αδένα.

Υπάρχουν επίσης, και περιπτώσεις όπου έχουμε πολύ μεγάλη γυναικομαστία συνήθως, σε άτομα με αυξημένο βάρος, όπου το στήθος είναι μεγάλο και χαλαρό (μοιάζει με γυναικείο).

Εδώ προηγείται προσεκτικός σχεδιασμός πριν το χειρουργείο και κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και το χαλαρό δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα λύνεται και αποδίδεται σαν αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Εδώ τα σημάδια της επέμβασης είναι μια κυκλική γραμμή γύρω από την θηλαία άλω και δύο μικρές οριζόντιες γραμμές στις δύο πλευρές του κύκλου. Με την πάροδο του χρόνου δεν ενοχλούν και παίρνουν το χρώμα του δέρματος, ενώ σε άτομα με τριχοφυΐα στην περιοχή δεν φαίνονται καν.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση;

Μετά το τέλος των επεμβάσεων για την διόρθωση της γυναικομαστίας θα πρέπει τα χειρουργικά περιστατικά να φορούν ένα ειδικό γιλέκο για έναν μήνα περίπου που πιέζει σταθερά την περιοχή για να αποφεύγεται η χαλάρωση.

Επιστροφή σε εργασία που δεν χρειάζεται σωματική καταπόνηση, συστήνεται 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.

Μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως γυμναστική, μπάνιο στην θάλασσα ή και σε χειρωνακτική εργασία έναν μήνα μετά το χειρουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη 210 72 26 711 & 6932210070. Για επιπλέον ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kontogiannis.gr

Ιατρείο Αθηνών

Βεντήρη 1 (Δίπλα στο HILTON) 11528

Ιατρείο Χαλκίδας

Σαλονικιού 4, Χαλκίδα

Ιατρείο Καλαμάτας

Χρ. Παγώνη 10, Καλαμάτα