ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού στον παιδίατρο – Το plan B του Υπουργείου

ΣΧΟΛΕΙΟ
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 150.000 παιδιά και έφηβοι 12 -17 ετών.
INTIME NEWS

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, με το εμβόλιο της Pfizer έναντι του κορονοϊού. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή (20/09/2021) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έχουν λυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

«Κινούμαστε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για τους παιδιάτρους, έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες που είναι τα ιατρεία τους, για να υπογραφούν συμβάσεις. Επιχειρησιακά και εφοδιαστικά είμαστε έτοιμοι. Εκκρεμεί μια νομοθετική διάταξη στη Βουλή η οποία θα εισαχθεί, θα ψηφιστεί και η οποία θα διευκρινίζει το θέμα της αμοιβής, γιατί έχουμε δύο εμβολιασμούς, από την στιγμή που μιλάμε για Pfizer, για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Και ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω ότι θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ευθύς εξ αρχής ανακοινώσει» ανέφερε.

Η διαδικαστική δυσκολία που θα φανεί στην πράξη πώς θα ξεπεραστεί, είναι το γεγονός ότι ο παιδίατρος θα πρέπει να έχει προγραμματίσει έξι συνεχόμενα ραντεβού για εμβολιασμό, ώστε να αξιοποιούνται και οι έξι δόσεις εμβολίου που περιέχει κάθε φιαλίδιο. Τον παράγοντα αυτό επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, τη Δευτέρα (20/09/2021).

Αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι θα συγκεντρώνουν τα ραντεβού για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού σε συγκεκριμένη ημέρα ή ημέρες την εβδομάδα, για να γίνεται η παραλαβή από τα νοσοκομεία ή τα εμβολιαστικά κέντρα και εντός του χρόνου συντήρησης να πραγματοποιούνται οι έξι εμβολιασμοί ανά φιαλίδιο.

Μέχρι χθες, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17, είχε εμβολιαστεί το 28,7%. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30%, αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί. Δηλαδή, έχουν εμβολιαστεί περίπου 98.000 έφηβοι. Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και μαζί με τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44% ή έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα και ανησυχίες των γονιών, σήμερα Τρίτη (21/09/2021, στις 16:00) το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει ενημερωτικό webinar με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν ερεθίσματα ώστε στη συνέχεια, απευθυνόμενοι στους παιδιάτρους τους, να πάρουν πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που αυξηθούν πολύ οι νοσηλείες παιδιών. Αρχικός στόχος είναι να αναπτυχθούν παιδιατρικές κλίνες στις υπάρχουσες δομές, στα νοσοκομεία Παίδων. Συζητήσεις γίνονται και με τον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη χθεσινή συνάντηση. Το plan B επικεντρώνεται στην περαιτέρω αύξηση κλινών, που περιλαμβάνει και άλλα νοσοκομεία πέρα από τα παιδιατρικά. Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Ώρες αγωνίας στην Πάτρα: Στις 12 θα επιχειρήσουν να «ξυπνήσουν» τον 6χρονο Φώτη οι γιατροί

GNTM 4: «Τρελάθηκε» ο Γιώργος Καράβας – «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πλάσμα» (vid)