ΥΓΕΙΑ

Αμνιοπαρακέντηση: Πότε και γιατί είναι απαραίτητη;

Αμνιοπαρακέντηση: Πότε και γιατί είναι απαραίτητη;

H αμνιοπαρακέντηση αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας, μέσω μιας λεπτής βελόνας, λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την κοιλιά της εγκύου. Η ανάλυση του αμνιακού υγρού, δηλ. του υγρού  που περιβάλει το έμβρυο στη μήτρα, μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών του εμβρύου που οφείλονται σε αλλοιώσεις των χρωμοσωμάτων.

Η εξέταση συχνά εγείρει ανησυχία και αρκετούς προβληματισμούς στις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε αυτήν.

Αμνιοπαρακέντηση: Σε ποιες περιπτώσεις θα τη συστήσει ο γιατρός σας;

Όπως είπαμε η αμνιοπαρακέντηση (ή αμνιοκέντηση) είναι η ειδική διαγνωστική επεμβατική εξέταση, κατά την οποία, μέσω μιας λεπτής βελόνας, λαμβάνεται αμνιακό υγρό γύρω από το έμβρυο, μέσω της κοιλιάς μιας εγκύου γυναίκας. O λόγος που πραγματοποιείται η είναι για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες για το έμβρυο (έλεγχος χρωμοσωμάτων με απλό ή μοριακός καρυότυπο), αφού μέσα στο υγρό περιέχονται κύτταρα του εμβρύου. Η εξέταση δεν είναι επώδυνη αλλά, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, πολλές έγκυες νιώθουν φόβο και ανησυχία την ώρα της εξέτασης. Η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να δημιουργήσει μια ενόχληση, ίδια με το τσίμπημα της βελόνας όταν σας παίρνουν αίμα.

Η βασικότερη και συχνότερη αιτία - ένδειξη για την εξέταση, είναι να μάθουμε εάν το έμβρυο πάσχει από κάποιο γενετικό νόσημα, όπως είναι το Σύνδρομο Down, η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία κ.α. Ένδειξη επίσης για να κάνουμε αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να μας δώσει κάποια αιματολογική εξέταση της μητέρας ή του πατέρα (μπορεί να έχουν κάποιο γονιδιακό νόσημα ή χρωμοσωματική ανωμαλία), που βάζουν την υποψία κάποιου γενετικού προβλήματος στο έμβρυο, όπως και η ύπαρξη κάποιου κληρονομικού νοσήματος στην οικογένεια.

Μερικές φορές γίνεται αμνιοπαρακέντηση (ή αμνιοκέντηση) για να δούμε εάν το έμβρυο έχει κάποια λοίμωξη-μόλυνση (όπως είναι το τοξόπλασμα, ερυθρά), αλλά και πολλές φορές επειδή οι ίδιοι οι γονείς επιθυμούν να είναι σίγουροι για την υγεία του παιδιού τους, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη.

Αμνιοπαρακέντηση: Ποια είναι η διαδικασία;

Η εξέταση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μετά από την 16η – 17η εβδομάδα. Τα βασικά βήματα της εξέτασης είναι τα παρακάτω:

  1. Αρχικά γίνεται ένα υπερηχογράφημα για να εξεταστεί το έμβρυο, το αμνιακό υγρό, ο πλακούντας και η μήτρα. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζεται το καλύτερο ελεύθερο σημείο, σε σχέση με το έμβρυο και τον πλακούντα, στο οποίο θα μπει η βελόνα.
  2. Γίνεται σχολαστική και προσεκτική απολύμανση στο δέρμα της κοιλιάς, από εκεί που θα εισέλθει η βελόνα, με αντισηπτικά υγρά.
  3. Με συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισέρχεται η βελόνα μέσα στον αμνιακό σάκο, δια μέσου του κοιλιακού τοιχώματος, σε κάποιο σημείο όπου δεν βρίσκεται το έμβρυο. Εάν υπάρχει και δεύτερο έμβρυο μπορεί να χρειαστεί να γίνει η ίδια διαδικασία και για εκείνο. Στη βελόνα θα προσαρμοστεί μια σύριγγα, η οποία θα αναρροφήσει μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού γύρω από το έμβρυο (20ml).

4.Στη συνέχεια αφαιρείται η βελόνα από την κοιλιά της εγκύου και το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

Μετά το πέρας της εξέτασης, καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω: μείνετε ξεκούραστη για τα επόμενα δύο 24ωρα, μην σηκώσετε βαριά αντικείμενα, μη γυμναστείτε έντονα, μην κάνετε σεξ και ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας για κάθε ενόχληση που νιώθετε (π.χ. πυρετός, κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμορραγία).

Τέλος, καθώς πρόκειται για πολύ κρίσιμη και σοβαρή εξέταση, η αμνιοπαρακέντηση θα πρέπει να γίνεται μόνο από Μαιευτήρες – Γυναικολόγους που έχουν εξειδικευτεί στον προγεννητικό έλεγχο και φέρουν πιστοποίηση για την εκτέλεση των εξετάσεων αυτών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αμνιοπαρακέντηση;

Είναι γεγονός πως η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιπλοκές, σπάνιες μεν, αλλά ενδέχεται να συμβούν. Αυτές είναι:

Απώλεια ποσότητας αμνιακού υγρού από τον κόλπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις σταματάει εντός μιας εβδομάδας. Στις περιπτώσεις που συνεχίζεται, χρειάζεται στενή παρακολούθηση της μητέρας, για συμπτώματα μόλυνσης καθώς μπορεί να προκληθεί μόλυνση στο μωρό και να οδηγήσει σε αποβολή.

Μόλυνση της μήτρας. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή μετά την αμνιοπαρακέντηση ή πρόωρο τοκετό, εάν η εξέταση γίνει σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης.

Τραυματισμός του εμβρύου. Η βελόνα μπορεί να ακουμπήσει το έμβρυο, και εξαιρετικά σπάνια μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμό στο έμβρυο.

Λοίμωξη. Εάν η μητέρα πάσχει από κάποια χρόνια λοίμωξη όπως HIV (AIDS), ηπατίτιδα κ.α. υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτή η λοίμωξη να περάσει στο έμβρυο λόγω της αμνιοπαρακέντησης. Πάντως η πιθανότητα αυτή θεωρείται πάρα πολύ μικρή.

Αποβολή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμνιοπαρακέντηση κινδυνεύουν λίγο περισσότερο από αποβολή, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάνουν. Ο κίνδυνος αποβολής σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι 1 στα 300-500 (0,2-0,3%¹ ).Τις περισσότερες φορές η αποβολή συμβαίνει γιατί κάποιο μικρόβιο από το δέρμα «παρασύρεται» με την είσοδο της βελόνας και μολύνει τον αμνιακό σάκο. Για τον λόγο αυτό, γίνεται κατανοητό, ότι κατά την διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης, θα πρέπει να γίνεται πάρα πολύ καλή αντισηψία του δέρματος.

Αν η αμνιοπαρακέντηση δείξει πρόβλημα στο έμβρυο, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Σε αυτή την περίπτωση, πρώτα θα μιλήσετε με τον γιατρό και ίσως χρειαστεί να μιλήσετε και σε κάποιον γενετιστή που θα σας παραπέμψει ο γιατρός. Αυτό θα βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το είδος του προβλήματος που πιθανώς έχει το έμβρυο, ώστε να λάβετε αποφάσεις για το μέλλον της εγκυμοσύνης, αλλά και να κάνετε έναν προγραμματισμό για επόμενες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.