ΥΓΕΙΑ

Οι «Οργανούληδες» έρχονται στα ελληνικά σχολεία - «Η Δωρεά Οργάνων είναι θέμα παιδείας»

Οργανούληδες
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
ΕΟΜ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων».

Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς, ούτως ώστε αύριο, η μεταμόσχευση οργάνων, να είναι μια εφικτή θεραπεία για όποιον την έχει ανάγκη.

Το 2021, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν χρονιά επανεκκίνησης του συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώρας μας. Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων οργάνων που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση, μαζί με τον ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας, παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το σχετικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης και ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης και νομοθέτησης των βασικών σημείων του.

Ταυτόχρονα, η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ούτως ώστε το 2024, οι μεταμοσχεύσεις να αποκτήσουν ένα νέο σύγχρονο, ψηφιακό «σπίτι» που θα παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας σε μεταμοσχευμένους και προς μεταμόσχευση ασθενείς.

Φέτος, η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» γιορτάζεται με την έναρξη του ταξιδιού των «Οργανούληδων» στα σχολεία της χώρας, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πώς να τα διατηρούμε υγιή, ενώ εισάγει τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης.

Οι «Οργανούληδες» (Orgamites) είναι το επίσημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το Ίδρυμα Ωνάση, μετά από πρόταση του ΕΟΜ, εξασφάλισε τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Μεταφράστηκε και, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τη Διεύθυνση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΤΕ), βρίσκεται πλέον αναρτημένο και διαθέσιμο για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΜ και του Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα από τη σχολική χρονιά 2020/21, το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα η μεταμόσχευση οργάνων, αυτό το πολύτιμο «δώρο ζωής», είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, που δίνει ευκαιρίες ζωής σε ασθενείς με τελικές ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων τους. Η δωρεά οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για την τέλεση των μεταμοσχεύσεων, είναι θέμα παιδείας και οργάνωσης. Γι’ αυτό, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αυριανών ενηλίκων τέθηκε ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες της Εθνικής μας προσπάθειας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βελτιώσουμε την οργάνωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από την αυξανόμενα θετική προσέγγιση των Ελλήνων για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση. Μέσα από την αποδοχή της δωρεάς οργάνων, δημιουργούμε υπεύθυνους και αλληλέγγυους πολίτες, που συναισθάνονται ότι η ευημερία και η επιβίωση του ατόμου, είναι σε άμεση συνάρτηση με την επιβίωση και την ευημερία του συνανθρώπου μας και όλου του κοινωνικού συνόλου. Ο καθένας μπορεί εύκολα να δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει Δωρητής Οργάνων συμπληρώνοντας τη σχετική κάρτα στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ. Για την πολύ σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών, προσκαλούμε δασκάλους, καθηγητές, επαγγελματίες υγείας, ακόμα και γονείς να επικοινωνήσουν μαζί μας, ούτως ώστε οι Οργανούληδες και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να φτάσουν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας και να μεταδώσουν στα παιδιά μηνύματα φροντίδας υγείας, ευεξίας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των «Οργανούληδων» αποτελείται από μια ψηφιακή παρουσίαση, ένα εγχειρίδιο χρήσης για τους εκπαιδευτές, καθώς και προτάσεις για παιχνίδια των Οργανούληδων που μπορούν να παίξουν ή να ζωγραφίσουν οι μικροί μαθητές. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά με βίντεο και νέο υλικό, καθώς οι «Οργανούληδες» δεν παύουν ποτέ να μας μαθαίνουν νέα πράγματα για τον «εσωτερικό μας κόσμο». Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αυτός που μετράει!»

Μαζί με τους «Οργανούληδες», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναρτημένο και εκπαιδευτικό υλικό (ψηφιακή παρουσίαση, εγχειρίδιο εκπαιδευτών, βίντεο) για μαθητές Λυκείου, στο οποίο πλέον η πληροφορία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση αποκτά περισσότερο επιστημονική υπόσταση, απαντώντας σε όλες τις πιθανές απορίες των εφήβων.

Tη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, στις 19.00 – 20.30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο από τον ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, για τη γνωριμία και τη βέλτιστη χρήση του εκπαιδευτικού υλικού των «Οργανούληδων» από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας & γονείς, με ελεύθερη συμμετοχή (https://www.livemedia.gr/www-livemedia-gr-onassis-health-webinar-4 ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Άτρωτοι» στον κορονοϊό - Το μυστικό των ανθρώπων που δεν αρρωσταίνουν ποτέ από Covid-19

Έγκλημα στην Κρήτη: Αυτή είναι η μητέρα 4 παιδιών που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

Μαρτυρία-σοκ στο Newsbomb: Σε λίμνη αίματος στην αυλή της βρέθηκε νεκρή η 80χρονη στην Ιστιαία