ΥΓΕΙΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί συστήνεται η 3η δόση σε όλους –Χρειάζονται μέτρα και για εμβολιασμένους

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί συστήνεται η 3η δόση σε όλους –Χρειάζονται μέτρα και για εμβολιασμένους
Τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση κατά του κορονοϊού εξέδωσε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνοντας και τις περιπτώσεις όσων έχουν νοσήσει
INTIME

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για την αναμνηστική δόση των εμβολίων μίλησε στο Newsbomb.gr, η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού -  Γιατί συστήνεται η 3η δόση σε όλους - Τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να σταματήσει η ραγδαία διάδοση του ιού

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση κατά του κορονοϊού εξέδωσε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνοντας και τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν νοσήσει με covid-19.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού η διεθνής βιβλιογραφία για το θέμα αναφέρει ότι με την τρίτη δόση η ανοσία φτάνει στο 96%. Οπότε - σύμφωνα με την ίδια πλέον ελάχιστοι από όσους κάνουν και την αναμνηστική δόση θα νοσούν ενώ η θνητότητα πέφτει πολύ κάτω από το 1%.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η κα. Λινού ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρη ότι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα μειωθούν άμεσα. "Θα πρέπει να ληφθούν πριν τις γιορτές και μέτρα για τους εμβολιασμένους. Να επανέλθουν οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μερική πληρότητα στους χώρους εστίασης και η τηλεργασία. Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα και για τους εμβολιασμένους δεν θα ανακόψουμε το πανδημικό κύμα".

Οι νέες οδηγίες για την τρίτη δόση

Αρχικά το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση.

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται ότι για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας για την αναμνηστική δόση, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση

Οδηγίες για τρίτη δόση μετά από νόσηση

Για όσους έχουν νοσήσει οι οδηγίες για την τρίτη δόση περιλαμβάνουν πέντε κατηγορίες

  • Όσους νόσησαν με κορονοϊό και στη συνέχεια έκαναν εμβόλιο Johnson & Johnson
  • Όσους νόσησαν με κορονοϊό και στη συνέχεια έκαναν εμβόλιο με Pfizer, Moderna ή Astrazeneca
  • Όσους έκαναν μια δόση με Pfizer, Moderna ή Astrazeneca και στη συνέχεια νόσησαν
  • Όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson και στη συνέχεια νόσησαν
  • Όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με Pfizer, Moderna ή Astrazeneca και στη συνέχεια νόσησαν
Διαβάστε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Κρούσματα σήμερα: 8.100 νέα - 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι

Βουλγαρία: Η τραγική ειρωνεία με τον οδηγό του λεωφορείου & οι περιγραφές με τα στοιβαγμένα πτώματα