ΥΓΕΙΑ

Ο Καθηγητής Δημήτρης Μπούμπας νέος πρόεδρος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Υπουργείο Υγείας
Η ολομέλεια του ΚεΣΥ πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Η ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ) συνήλθε την Τετάρτη (01/12/2021) στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στη θέση εξελέγη παμψηφεί ο Καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Δημήτρης Μπούμπας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ΚεΣΥ στο έργο του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση για το νέο ΕΣΥ καθώς και στις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ και στη φαρμακευτική πολιτική.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η οποία κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση της Προέδρου του ΚεΣΥ, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου για την εξαιρετική συνεργασία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Η Μίνα Γκάγκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νέο Πρόεδρο και εξήρε το έργο του στην Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚεΣΥ. Η Επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε το σχεδιασμό για το πρόγραμμα βασικής κλινικής άσκησης των νέων γιατρών, που αναμένεται να αναβαθμίσει το ρόλο τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο πλαίσιο της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, αλλά και της εισαγωγής στις ειδικότητε, όπως τόνισε.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΚΕΣΥ

Ο Καθηγητής Δημήτριος Τ. Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετεκπαιδεύτηκε στην Ανοσολογία, Παθολογία και Ρευματολογία στις ΗΠΑ. Εργάστηκε επι μία δεκαετία ως Ερευνητής στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH) εξασκώντας παράλληλα καθήκοντα Αναπληρωτού Κλινικού Διευθυντή και Κλινικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Αρθρίτιδος και Μυοσκελετικών Νόσων (ΝΙAMS). Επαναπατρίσθηκε το 1999 και υπηρέτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το 2012 μετακινήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπου διευθύνει την 4η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΜΠΣ Μοριακής Βιοιατρικής του ΕΚΠΑ, και Συνεργαζόμενο Μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυτοανοσία και τη φλεγμονή διερευνώντας την παθογένεια και την ανοσοκατασταλτική/βιολογική θεραπεία των αυτοανόσων ρευματικών νοσημάτων (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Διετέλεσε Πρόεδρος (2008-2014) της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για τη κρίση προχωρημένων βιοϊατρικών ερευνητικών προτάσεων ( LS-7, Advanced Grants) και μέλος της EU ESRFI Committee for Translational Research Infrastructures (2006-2008). Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ERC για τις συνέργειες (SYNERGY). Διετέλεσε επίσης Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ, 2002-2004). Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας ( EULAR) όπου υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Executive Committee) και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ειδίκευσης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομάδος Εργασίας ( EULAR Task Force) για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και Αssociate Εditor του περιοδικού Annals of Rheumatic Diseases, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών και Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας (Academia Europeae).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Πώς αντέδρασε ο πιλότος όταν έμαθε για την αλλαγή του επωνύμου της Λυδίας

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο