ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιο είναι το νέο εμβόλιο που αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Εμβόλιο covid-19
Πρόκειται για εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την έναρξη ταχείας αξιολόγησης του εμβολίου της γαλλοαυστριακής φαρμακευτικής εταιρείας Valneva κατά της Covid-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη (02/12/2021) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). 

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγοση του VLA2001, εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η Valneva», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να κάνει εκτίμηση για τον χρόνο λήψης της απόφασης για την έγκριση του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια της Ε.Ε με 60 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2023. Πρόκειται για την όγδοη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία, με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, η σύμβαση με τη Valneva προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέα παραλλαγμένα στελέχη και περαιτέρω παραγγελίας έως και 33 εκατομμυρίων επιπλέον εμβολίων από τα κράτη μέλη το 2023.

Η Valneva είναι ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας, που αναπτύσσει εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού, το οποίο παρασκευάζεται με χημική αδρανοποίηση ζωντανού ιού. Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, που χρησιμοποιείται εδώ και 60-70 χρόνια, με καθιερωμένες μεθόδους και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και πολλά παιδικά εμβόλια χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Σήμερα είναι το μοναδικό αδρανοποιημένο εμβόλιο υποψήφιο για κλινικές δοκιμές κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη.

Πώς δρα το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το εμβόλιο δρα ως εξής: το VLA2001 αναμένεται να προετοιμάσει τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο SARS-CoV-2 που δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο. Το VLA2001 περιέχει επίσης δύο «ανοσοενισχυτικά», ουσίες που βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει τον αδρανοποιημένο ιό ως ξένο και παράγει αντισώματα εναντίον του. Εάν αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να αμυνθεί εναντίον του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει στο Newsbomb.gr ο επιστήμονας που ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Γιάννα Αγγελοπούλου: Έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ, αυτό έχω πάντα στην τσάντα μου