ΥΓΕΙΑ

Αναμνηστική δόση με Johnson & Johnson μετά από εμβόλιο Pfizer - Τα αποτελέσματα νέας μελέτης

Εμβόλιο Johnson & Johnson κατά της covid-19
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την αξία της μικτής προσέγγισης αναδεικνύουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης Φάσης 2, καθώς η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson αύξησε τα εξουδετερωτικά και τα δεσμευτικά αντισώματα με παρόμοιο τρόπο όπως η αναμνηστική δόση του BNT162b2 (εμβόλιο Pfizer) και πέτυχε θεαματική αύξηση των T-κυτταρικών αποκρίσεων.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων της μελέτης COV2008 με χορηγό τη Janssen που διεξήχθη από τον Dan Barouch, M.D., Ph.D. και συνεργάτες του από το Beth Israel Deaconess Medical Center. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (Ad26.COV2.S), όταν χορηγείται έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα δύο δόσεων με το BNT162b2, αύξησε τόσο την αντισωματική όσο και την T-κυτταρική απόκριση.

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού, δηλαδή μιας μικτής προσέγγισης. Το άρθρο που περιγράφει αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκε στο medRxiv.

«Υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μια μικτή προσέγγιση όσον αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό μπορεί να παράσχει στους εμβολιαζόμενους διαφορετική ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19 από ό,τι μια ομόλογη προσέγγιση», εξήγησε ο Dan Barouch, M.D., Ph.D., Διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο BIDMC. «Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα με το εμβόλιο της Pfizer, υπήρξε συγκρίσιμη αύξηση των αντισωματικών αποκρίσεων την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση και μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων με το Ad26.COV2.S συγκριτικά με το BNT162b2».

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για το εμβόλιό μας όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας μικτής προσέγγισης για τον αναμνηστικό εμβολιασμό και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των στρατηγικών αναμνηστικού εμβολιασμού με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας», ανέφερε ο Mathai Mammen, M.D., Ph.D., Παγκόσμιος Επικεφαλής της Janssen Research & Development, Johnson & Johnson. «Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μικτής προσέγγισης στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αυξάνει με επιτυχία τις χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις κατά του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, καθώς και κατά των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα».

Αυτά τα δεδομένα ενισχύονται από προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική μελέτη UK COV-BOOST που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, τα οποία έδειξαν ότι μετά τον αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις είτε του εμβολίου της Pfizer είτε του εμβολίου της AstraZeneca, μια αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αύξησε τις αντισωματικές και T-κυτταρικές αποκρίσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή στο Νέο Ηράκλειο: Η 30χρονη σκότωσε τον αδερφό της και μετά αυτοκτόνησε

Νίκος Τσουμάνης: Σοκάρουν τα τελευταία SMS πριν αυτοκτονήσει - «Έχω πάρει την απόφασή μου κόουτς»

Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα

Γιώργος Τράγκας: Κρίσιμο το διήμερο για την υγεία του