ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα παρενέργεια αναγνώρισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Εμβόλιο covid-19
Η συγκεκριμένη παρενέργεια χαρακτηρίζεται ως «άγνωστης συχνότητας»
ASSOCIATED PRESS

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συστήνει να περιληφθεί στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της covid-19, η δερματική αγγειίτιδα μικρού μεγέθoυς αγγείων.

Πρόκειται για μια φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα, κόκκινες κηλίδες στην επιδερμίδα ή μώλωπες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η απόφαση της PRAC βασίζεται στη μελέτη 37 περιστατικών, τα οποία έχουν καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2021. Συνολικά, 8 περιπτώσεις συσχετίζονται με το εμβόλιο, ενώ σε άλλες 10 η συσχέτιση χαρακτηρίζεται πιθανή.

Η συγκεκριμένη παρενέργεια χαρακτηρίζεται ως «άγνωστης συχνότητας». Περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της covid-19, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τέλος, ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει η σχέση κινδύνου- οφέλους του εμβολίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από την Παρασκευή - Πώς ωφελούνται οι καταναλωτές

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Πέμπτης

Θρήνος για την Παρασκευή Κερασιώτη: Πέθανε ο πατέρας της