ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Μετάλλαξη «Όμικρον»: Έως 70 φορές πιο μεταδοτική - Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με την «Δέλτα»

Μετάλλαξη Όμικρον
Η Όμικρον βρέθηκε μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση στον ανθρώπινο βρόγχο
AP

Ο ιός με την μετάλλαξη Όμικρον πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται 70 φορές περισσότερο από ό,τι με τη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του SARS-COVID

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται η ΕΕ όπου τα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» σε πολλές χώρες φαίνεται να «καλπάζουν», επιβεβαιώνοντας και τους αρχικούς ισχυρισμούς ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι σε μεγάλο βαθμό πιο μεταδοτική από την «Δέλτα». Την ίδια στιγμή και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η «Όμικρον» θα επικρατήσει μέσα στο Γενάρη.`

«Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε προηγούμενη μετάλλαξη. Είμαστε ανήσυχοι που ο κόσμος θεωρεί ότι η Όμικρον είναι ήπια» είναι τα λόγια του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ο οποίος κρούει «καμπανάκι» για την υπερμετάδοση του νέας παραλλαγής.

Ο ιός με την μετάλλαξη Όμικρον πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται 70 φορές περισσότερο από ό,τι με τη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του SARS-COVID, περνάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλον πιο γρήγορα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί τόση ζημιά στους πνεύμονες όσο τα προηγούμενα στελέχη.

Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως η Όμικρον βρέθηκε μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση στον ανθρώπινο βρόγχο, επικαλούμενο επιστήμονες του τοπικού Πανεπιστημίου.

Η μετάλλαξη «Όμικρον», σύμφωνα με την μελέτη αναπαράγεται σε χαμηλότερο ποσοστό στον πνευμονικό ιστό και συγκεκριμένα πάνω από 10 φορές λιγότερο από το αρχικό στέλεχος, προκαλώντας στις περισσότερες περιπτώσεις πιο ήπια νόσο.

Οι πρώτες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται οξυγόνο ή εντατική θεραπεία, αλλά πολλοί ειδικοί και φορείς δημόσιας υγείας συνιστούν επαυξημένη προσοχή, καθώς εξαρτάται και από το ανοσοποιητικό του κάθε ανθρώπου.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η βρετανική κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα της «Όμικρον» έχουν ξεπεράσει τα 60.000 το τελευταίο 24ωρο. Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε την ανταρσία εναντίον του πράσινου πάσου ακόμα και από τους βουλευτές του κόμματος του αλλά δεν αποκλείεται να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα τις μέρες των γιορτών.

Στο έλεος της Όμικρον Δανία και Νορβηγία

Μεγάλη είναι η διείσδυση της Όμικρον ακόμα και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Το Ευρωπαϊκό CDC λέει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 επιβαιωμένες περιπτώσεις με ανοδικό ποσοστό μετάδοσης στην κοινότητα» ανέφερε το CNN.

Η Δανία καταγράφει πια περισσότερες από 6.000 νέες μολύνσεις τη μέρα διπλάσιες από ό,τι στην κορύφωση του προηγούμενου επιδημικού κύματος, κάτι που δείχνει ανάγλυφα την ικανότητα της Όμικρον να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Η γειτονική Νορβηγία, με περίπου ίδιο πληθυσμό, προβλέπει πια ότι θα έχει περισσότερα από 100.000 κρούσματα τη μέρα (!) σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν οι άνθρωποι περιορίσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» των «Δέλτα και Όμικρον»

Μια νέα υπερμετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna.

Στην πραγματικότητα ο χειμώνας που πρόερχεται και ο συνδυασμός των μεταλλάξεων αποτελούν μία δύσκολη εξίσωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Μεγάλη προσοχή! Έρχεται πολύ χιόνι - Πού θα χρειαστούν αλυσίδες

Κορονοϊός: Αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών

Ράδιο Αρβύλα: Αυτή είναι η απόφαση του ANT1 για το μέλλον της εκπομπής

Κορονοϊός: Θρίλερ με τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα - Δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα