ΥΓΕΙΑ

Ρεκόρ προσελεύσεων στα Επείγοντα των νοσοκομείων - Κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη (13/1)

Υπουργείο Υγείας
Οι εισαγωγές ασθενών με covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μέρες
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα νοσοκομεία προγραμματίζουν για την Πέμπτη (13/01/2022) οι υγειονομικοί, με συγκέντρωση, στις 17:00, έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων «μειώθηκε πάνω από 10.000 υπαλλήλους σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα (περίπου 7.000 αναστολές, 2.000 συνταξιοδοτήσεις, 2.500 προσωπικό σε καραντίνα)». Μεταξύ άλλων, ζητά ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού, τακτικά προληπτικό τεστ στο προσωπικό, δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ κορονοϊού, ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολής εργασίας, καθώς και ένταξη στα ΒΑΕ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τονίζει ότι «στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, και η κυβέρνηση δε διστάζει να διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας». Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν το πρωί της Πέμπτης από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Στην Αθήνα συμμετέχει από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων, συλλόγους εκπαιδευτικών, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 17:00, διεκδικώντας:

  • Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών, τους καταυλισμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μελέτη για τον κορονοϊό: Πόσες ημέρες μεταδίδεται μετά τη διάγνωσή του

Κρούσματα σήμερα: Κοντά στις 27.000 οι σημερινές μολύνσεις

Survivor Spoiler: «Κλείδωσε» η επόμενη αποχώρηση με... διπλή βόμβα; Ποιος κερδίζει το έπαθλο φαγητoύ

Survivor: Απίστευτος καυγάς ανάμεσα σε Πιλίδη και Κατσαούνη – Τους χώρισαν οι συμπαίκτες τους