ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Γιατί χάνουμε όσφρηση και γεύση όταν νοσούμε από κορoνοϊό

Έρευνα: Γιατί χάνουμε όσφρηση και γεύση όταν νοσούμε από κορoνοϊό
Τι υποστηρίζει νέα μελέτη από τις ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

Ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω κορονοϊού

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά γενετικούς παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με Covid-19 θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης. Η απώλεια αυτή αποτελεί διακριτό γνώρισμα της λοίμωξης από κορονοϊό, χωρίς όμως να την εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς, χωρίς να είναι ακόμη σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο στις παρατηρούμενες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορονοϊού.

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο 100 ευρώ: Πού θα εμφανίζεται στο taxisnet – Πώς γίνεται η διαδικασία αμφισβήτησης

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις 20 Ιανουαρίου

Survivor: Οργή για το χυδαίο σχόλιο του Βαλάντη στην Ευριδίκη - Ζητούν όλοι την αποχώρησή του