ΥΓΕΙΑ

Pfizer vs Moderna: Έρευνα αποκάλυψε ποιο απο τα δύο εμβόλια «πολεμά» καλύτερα τον κορονοϊό

Nέα έρευνα συγκρίνει τα εμβόλια Pfizer και Moderna
Nέα έρευνα συγκρίνει τα εμβόλια Pfizer και Moderna
AP

Ελαφρώς λιγότερες οι λοιμώξεις κορονοϊού σε εμβολιασμένους με Moderna και μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας, σε σχέση με το Pfizer, σύμφωνα με αμερικανική συγκριτική μελέτη

Όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, έχουν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο αφενός να μολυνθούν από τον κορονοϊό και αφετέρου να νοσηλευθούν με Covid-19, συγκριτικά με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που συνέκρινε την επίπτωση των δύο mRNA εμβολίων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοπληροφορικής Ρονγκ Σου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 637.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις).

Η έρευνα έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2021 και τα περιστατικά λοιμώξεων αφορούσαν κυρίως την παραλλαγή Δέλτα (η Όμικρον δεν είχε ακόμη κυριαρχήσει).

Η μελέτη βρήκε ποσοστό νοσηλειών 12,7% για τους εμβολιασμένους με Moderna έναντι 13,3% εκείνων με Pfizer. Επίσης βρήκε 1,6 περιστατικά μόλυνσης με κορονοϊό ανά 1.000 εμβολιασμένους με Moderna έναντι 2,8 μολύνσεων ανά 1.000 εμβολιασμένους με Pfizer. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε όσους είχαν εμβολιαστεί με τα δύο εμβόλια.

«Μολονότι υπάρχει μια διαφορά στις λοιμώξεις στους εμβολιασμένους, και τα δύο εμβόλια είναι άκρως προστατευτικά έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό και ιδίως έναντι των πιο σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σχετικά με τα αποτελέσματα των ενισχυτικών δόσεων και ιδίως την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τα εμβόλια», δήλωσε η ερευνήτρια, καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία με 21χρονο στη Γλυφάδα: Σκοτώθηκε σε κόντρα στην Παραλιακή – Το βίντεο-ντοκουμέντο

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί θα πέσει πολύ χιόνι

Μαρία Τζομπανάκη: Ο χωρισμός με τον Ντίνο Αυγούστιδη και η πρόβλεψη για τον Σασμό

Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη που την κέρασε κόλλυβα – «Θα σηκωθώ να φύγω»

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα «πιεστικά» μηνύματα που έστελνε ο διοργανωτής του πάρτι στην 24χρονη