ΥΓΕΙΑ

Μανωλόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι τώρα η 4η δόση, ορόσημο ο Σεπτέμβριος

Μανωλόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι τώρα η 4η δόση, ορόσημο ο Σεπτέμβριος
«Και η Όμικρον στους μη εμβολιασμένους θα κάνει ζημιά»
Intime News

«Η Όμικρον εξελίσσεται όπως το περιμέναμε», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Η Όμικρον εξελίσσεται όπως το περιμέναμε. Δίνει πολλά κρούσματα αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό που καταλήξει στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο. Και με την Όμικρον έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε και θανάτους, αλλά λιγότερους σε σχέση με τη Δέλτα. Αν είχαμε 20.000 κρούσματα με την μετάλλαξη Δέλτα θα πέθαιναν πάνω από 300 άτομα τη μέρα. Και η Όμικρον στους μη εμβολιασμένους θα κάνει ζημιά. Στις νέες μολύνσεις η Δέλτα έχει εξαφανιστεί, καθώς αυτή τη στιγμή επικρατεί η Όμικρον.

Για το αν είμαστε καλυμμένοι με την τρίτη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Με την τρίτη δόση είμαστε καλυμμένοι για σοβαρή νόσο και θάνατο. Όποιος είναι τριπλά εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει αλλά θα το περάσει ελαφριά».

Τα αντιικά φάρμακα θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια;

«Όχι, τα εμβόλια μας προστατεύουν καλύτερα. Αν όλοι ήμασταν εμβολιασμένοι τα αντιικά φάρμακα θα ήταν για αυτούς που δεν κάνουν καλή ανοσία, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Αλλά τώρα τα αντιικά φάρμακα θα τα πάρουν και όσοι δεν έχουν κάνει τα εμβόλια».

Πολλές χώρες καταργούν την 4η δόση. Πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς;

«Επειδή η τρίτη δόση καλύπτει από σοβαρή νόσηση πολλές χώρες δεν προχωρούν στην 4η δόση. Ίσως να προχωρήσουμε στην 4η δόση τον Σεπτέμβριο ή κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η σκέψη να προχωρήσουμε σε 4η δόση τους επόμενους μήνες».

Στις 21 Φεβρουαρίου η παραλαβή του εμβολίου Νovavax

Στις 21/2 θα ξεκινήσει η παραλαβή 474.000 δόσεων του εμβολίου Νovavax, ενώ από αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα για να το κάνουν, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, στη χώρα μας έχουν γίνει 19.400.000 εμβόλια και 7.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Επίσης τόνισε πως για την αναμνηστική δόση οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 5.816.000 και όσοι ήδη την έχουν κάνει, ανέρχονται σε 4.880.000 (83,8%), ενώ μαζί με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, φτάνουν το 87,2% των δικαιούχων.

Ακολούθως δήλωσε ότι 230.000 πολίτες άνω των 60% έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Τέλος, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται καθώς θα γίνουν 12.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρίδου: «Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης φτάνει το 50% - Είμαστε απογοητευμένοι»

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου

Ψαλτοπούλου: «Είναι άγνωστο ακόμα αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου»