ΥΓΕΙΑ

Δομές φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ζαούτης
Σε δομές Φιλοξενιας Προσφύγων στις Σέρρες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
ΕΟΔΥ

Στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και σε άλλες δομές Φιλοξενίας Προσφύγων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, θα μεταφερθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι αιτούνται φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, επισκέφθηκε τις δομές αυτές, την Παρασκευή (11/03/2022). Το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει επιχειρησιακό πλάνο και ο ΕΟΔΥ υλοποιεί πρόγραμμα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της επίσκεψης του κ. Ζαούτη είναι ο συντονισμός των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των προσφύγων και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα Δημόσιας Υγείας, εφόσον απαιτηθεί.

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την προστασία της υγείας των προσφύγωνΕΟΔΥ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει εκδώσει επιχειρησιακές οδηγίες για τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ώστε να προληφθούν επιπλοκές από υποκείμενα νοσήματα και να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, καθώς και να προληφθούν λοιμώδεις νόσοι.

Πολλοί από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία δεν είναι εμβολιασμένοι έναντι της covid-19. Επιπλέον, οι παιδικοί εμβολιασμοί δεν είναι σε βέλτιστο επίπεδο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ECDC. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ζητά από τις χώρες να λάβουν υπόψη τους και αυτούς τους παράγοντες, στην κατάρτιση των επιχειρησιακών τους σχεδίων για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Η επικεφαλής του ECDC στην Ελλάδα - Συνάντηση για την πανδημία στο υπουργείο Υγείας