ΥΓΕΙΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε θα καταργηθεί – Η εκτίμηση Μαγιορκίνη

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε θα καταργηθεί – Η εκτίμηση Μαγιορκίνη
Σε αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει μπει η διαδικασία για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Σε αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει μπει η διαδικασία για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η ενδεχόμενη κατάργησή του φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όπως αποκάλυψε το μέλος της, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος έδωσε, μάλιστα, και ένα χρονικό ορίζοντα μετά τον οποίο θα μπορούσε να μην είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στην εστίαση.

Συγκεκριμένα και μιλώντας στην ΕΡΤ για το Πάσχα ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης», τόνισε.

Αντίθετα για τις μάσκες ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «ήρθαν για να μείνουν» όσον αφορά τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.

Μιλώντας γενικότερα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα» προσθέτοντας ότι «οι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί» αν και «το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται».

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.

«Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντικοί βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε.

Όσον αφορά, δε, τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι αναμένεται να δοθεί και στους άνω των 70 ετών, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες. «Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν θα χρειαστεί θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο».

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: «Σκέψεις για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού - Τι θα γίνει με τις μάσκες»